Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Bilim
Bilim

Üç Adalar'a av yasağı geldi

Antalya Valiliği ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kemer Tekirova Sahili’nde deniz yaşamının korunmasına yönelik saha çalışmaları başladı. Çalışmalarla bölgedeki deniz altı yaşamı ve biyoçeşitlilik kayıt altına alınarak korunması ve iyileştirilmesi hedefleniyor.

Yayınlama: 24.09.2026 - 22:55
Paylaş:

ANTALYA - BHA 

Antalya Valiliği ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kemer Tekirova Sahili’nde deniz yaşamının korunmasına yönelik saha çalışmaları başladı. Çalışmalarla bölgedeki deniz altı yaşamı ve biyoçeşitlilik kayıt altına alınarak korunması ve iyileştirilmesi hedefleniyor.

Antalya’da deniz ekosisteminin korunmasına yönelik çalışmalar yeni bir aşamaya taşındı. Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde Kemer Tekirova Sahili’nde bilimsel saha çalışmaları başlatıldı.

Çalışmaları yerinde takip eden Antalya Valisi Hulusi Şahin, yılbaşından bu yana sürdürülen çalışmaların sonuçlarının alınmaya başlandığını belirtti.

Deniz altı yaşamı haritalanıyor

Vali Şahin, Deniz Yaşamını Koruma Derneği ile imzalanan protokol kapsamında Kemer Üç Adalar mevkii Tavşan Adası'nda elde edilen tecrübelerin Tekirova bölgesine aktarılacağını söyledi.

Bölgede biyologlar ve bilim insanları tarafından deniz altı yaşamının izlenmeye başladığını belirten Şahin, biyoçeşitliliğin tespit edildiğini ve haritalama çalışması yapıldığını ifade etti.

Elde edilen verilerin dijital ortamda kayıt altına alınacağını kaydeden Şahin, çalışmaların dernek tarafından geliştirilen “Mavi Atlas” sistemine işleneceğini belirtti. Böylece bölgedeki biyolojik verilerin bilim çevrelerinin kullanımına sunulması amaçlanıyor.

Koruma ve restorasyon birlikte yürütülecek

Proje kapsamında yalnızca mevcut deniz yaşamının tespit edilmesiyle yetinilmeyeceğini belirten Vali Şahin, bölgede aktif onarıcı restorasyon çalışmalarının da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Şahin, deniz ekosisteminin korunabilmesi için bilimsel çalışmaların yanı sıra etkili koruma tedbirlerinin de uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Üç Adalar’da avcılık yasaklandı

Vali Şahin ayrıca Üç Adalar bölgesinde koruma çalışmalarının kalıcı hale getirilmesi amacıyla önemli bir adım atıldığını belirterek, bölgede su ürünleri avcılığının yasaklandığını açıkladı.

Koruma çalışmalarının yeniden zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin sıkı şekilde uygulanacağını ifade eden Şahin, elde edilen kazanımların sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.

Tekirova ve Çıralı’ya kara istasyonu

Projenin denizle sınırlı kalmayacağını da açıklayan Vali Şahin, Tekirova ve Çıralı’ya iki kara istasyonu kurulacağını söyledi.

Şahin, uzun soluklu bir çalışma yürütüldüğünü belirterek projenin sürdürülebilirliği için kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki diğer paydaşların desteğinin önemli olduğunu ifade etti.

Tekirova Sahili'ndeki programa Vali Hulusi Şahin ve eşi, Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi Proje Koordinatörü Ebru Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Antalya Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Mustafa Söylemez, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

aw79541004-010533
kepezden-ciktilar-96-010529

Son Haberler

Türk Telekom'un üçüncü çeyrek geliri 86,4 milyar lira oldu

05.11.2026 - 14:09

Şal ve eşarpta Türkiye’nin markası: Mira İpek

05.11.2026 - 13:43

Türkiye'nin enerjideki yeni yol haritası "Milli Enerji 2040" açıklandı (1)

05.11.2026 - 13:37

Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

05.11.2026 - 13:37

Artvin'in tarihi ve kültürel mirası uluslararası sempozyumda ele alınıyor

05.11.2026 - 13:37

MSB: Bir haftada 6 PKK'lı daha teslim oldu

05.11.2026 - 13:34

AİÇÜ'de enerji ve iklim değişikliği konferansı düzenlendi

05.11.2026 - 13:32

Bakan Kacır: Türkiye, AB'nin rekabet gücünü artıracak

05.11.2026 - 13:31

Bahçelievler'de inşaatta göçük: 2 işçi toprak altında kaldı

05.11.2026 - 13:27

Kuvözdeki bebeğe şiddet uygulayan hemşireye 5 yıl 10 ay hapis cezası

05.11.2026 - 13:02
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam