Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

TDT Zirvesi başladı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan birlik mesajı

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) 13'üncü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da başladı. Zirvede konuşan Erdoğan, Türk dünyasında birlik ve dayanışmanın önemini vurgulayarak, "Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa, gayrılığa, ihtilafa yer yoktur." dedi. Türkiye, teşkilatın dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devralıyor.

Yayınlama: 30.10.2026 - 11:05
Paylaş:

ANKARA - BHA

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 13'üncü Zirvesi, "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Beştepe Millet Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen zirve öncesinde liderler aile fotoğrafı çektirdi.

Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev yer aldı.

Liderleri Beştepe Millet Sergi Salonu'na gelişlerinde karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Türk devletleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik mesajlar verdi.

"Türk dünyasında ayrılığa, gayrılığa yer yok"

Zirvenin temasının İsmail Gaspıralı'nın fikirlerinden ilham alınarak belirlendiğini ifade eden Erdoğan, dilde, fikirde ve işte birliğin önemine dikkat çekti.

Erdoğan, "Dilde birlik; ortak hazinemizi yaşatmak, geliştirmek ve birbirimizi aracısız anlayabilmektir. Fikirde birlik; ortak hedefler etrafında kenetlenmek ve müşterek bir strateji geliştirebilmektir. İşte birlik ise sözümüzü eyleme, irademizi esere, kararlarımızı neticeye dönüştürebilmektir." ifadelerini kullandı.

Türk devletleri arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa, gayrılığa, ihtilafa yer yoktur. Hepimiz biriz, beraberiz, ezelden ebede kadar inşallah kardeşiz." dedi.

Türkiye, dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devralıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında Türkiye'nin TDT Dönem Başkanlığını Azerbaycan'dan devralacağını açıkladı.

Azerbaycan'a dönem başkanlığı süresince yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla teşekkür eden Erdoğan, Türkiye'nin başkanlığı döneminde teşkilatın kurumsal birikimini somut iş birliklerine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ortak dilin yaygınlaştırılması, kültürel ve sportif etkinliklerin desteklenmesi ve üye ülkeler arasındaki seyahatlerin kolaylaştırılması konularına öncelik vereceklerini belirtti.

KKTC ve Türkmenistan için iş birliği çağrısı

Konuşmasında KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkilerine de değinen Erdoğan, teşkilat üyelerinin KKTC ile temaslarını artırmasını beklediğini ifade etti.

Türkmenistan'ın teşkilat çalışmalarına sunduğu katkılardan memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, ülkenin tam üye olarak TDT'ye katılmasını temenni ettiklerini söyledi.

Orta Koridor, siber güvenlik ve uzay projeleri gündemde

Türk devletleri arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yönelik hedefleri de paylaşan Erdoğan, Türk dünyasının doğudan batıya uzanan bir ticaret, ulaştırma ve enerji merkezine dönüşebileceğini belirtti.

Trans Hazar Doğu-Batı Orta Koridoru'nun uluslararası ticaret açısından stratejik önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, siber güvenlik alanında ortak çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, siber güvenlik ve siber iş birliği mutabakatının en kısa sürede imzalanmasını beklediklerini ifade etti.

Uzay alanındaki ortak uydu projesinin hızlandırılmasının öncelikler arasında bulunduğunu kaydeden Erdoğan, üye ülkelerin pazarlarını bir araya getirecek ortak dijital ticaret platformunun oluşturulabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Oğuz, Kıpçak ve Karluk dil gruplarını kapsayan Büyük Türk Dili Modeli'nin geliştirilmesine tüm üye ülkelerin katkı sunmasını beklediklerini dile getirdi.

Erdoğan'dan Filistin ve bölgesel barış mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanmasının Türk dünyasına ekonomik ve siyasi fırsatlar sunacağını belirtti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış temaslarını desteklediklerini ifade eden Erdoğan, İran'la son dönemde artan gerilimin diplomatik yollarla çözülmesi temennisinde bulundu.

Filistin meselesine de değinen Erdoğan, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması ve yeniden imar çalışmalarının başlatılması için Türk devletlerinin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin Devleti'nin kurulmasına yönelik desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.

Son Haberler

Ankara’da Cumhuriyet coşkusu

30.10.2026 - 12:20

16 ilde organize suç örgütlerine yönelik operasyon: 198 şüpheli yakalandı

30.10.2026 - 12:16

İzmir depreminin 6. yılında Bayraklı’da 5 bin 592 bağımsız bölüm tamamlandı

30.10.2026 - 12:13

Türkiye'nin 9 aylık turizm geliri 51 milyar 278 milyon dolara ulaştı

30.10.2026 - 11:57

Diyarbakır’da sağanak ulaşımı felç etti: Alt geçitler ve iş yerleri su altında kaldı

30.10.2026 - 11:42

MİT, DEAŞ mensubunu Afganistan-Pakistan'da yakaladı

30.10.2026 - 11:41

PFDK’dan Galatasaray ve Fenerbahçe’ye derbi cezaları

30.10.2026 - 11:33

İstanbul’da 2027 Konferans Ligi Finali için geri sayım hazırlıkları

30.10.2026 - 11:06

TDT Zirvesi başladı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan birlik mesajı

30.10.2026 - 11:05

Bornova’da engelleri aşan buluşma noktası: +1 Down Kafe yenilenen yüzüyle hizmette

30.10.2026 - 10:45
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam