Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Sudan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle Ankara'da resepsiyon verildi

Yayınlama: 03.11.2026 - 22:07
Paylaş:

ANKARA (AA) - Sudan'ın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde, Sudan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 72. yıl dönümü münasebetiyle başkentte resepsiyon düzenlendi.

CSO Ada Ankara'da düzenlenen resepsiyona, Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Erhan Aydın, Sudan Askeri Ataşesi Tümgeneral Muhammed Ömer Hüseyin Mustafa, askeri erkan, diplomatik misyon şefleri ile çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Sudan milli marşının okunmasıyla başlayan resepsiyon, Sudan'ın tarihini anlatan sunum ve hitaplarla devam etti.

Mustafa, burada yaptığı konuşmada, ülkesinin 15 Nisan 2023'ten bu yana egemenliğini hedef alan bir savaşla karşı karşıya olduğunu, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) öldürme, işkence, cinsel şiddet, zorla yerinden etme ve mülklerin yağmalanması dahil ağır ihlallerde bulunduğunu söyledi.

HDK'nin hastaneleri, ibadethaneleri ve hizmet tesislerini de hedef aldığını kaydeden Mustafa, Birleşmiş Milletler (BM) organları tarafından belgelenen ihlallerin, savaş suçları ve insanlığa karşı suç teşkil edecek nitelik ve boyuta ulaştığını belirtti.

Mustafa, Sudan'a sağladığı destek nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederek, "İki ülkemizi birleştiren köklü tarihi bağlardan ve güçlü kardeşlik ilişkilerinden gurur duyuyoruz. Halklarımızın ve ordularımızın beklentilerini karşılamak, bölgesel ve uluslararası barışa hizmet etmek amacıyla ortaklığımızı geliştirmeyi ve işbirliğimizi genişletmeyi arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Askeri işbirliğinin derinleştirilmesi vurgusu

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Aydın, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, diplomatik münasebetlerin ötesinde, karşılıklı saygıya dayanan köklü tarihi bağlarla şekillendiğini dile getirerek, Türkiye'nin 1956'da Sudan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin, Sudan ile dostane ilişkilerini daha da ileriye taşıması yönündeki kararlılığını sürdürdüğünü vurgulayan Aydın, "Köklü kurumsal gelenekleri ve modern harekat kabiliyetleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri, dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleriyle işbirliğine büyük önem atfetmektedir." ifadesini kullandı.

Aydın, iki ülke arasında halihazırda olumlu seyreden ikili askeri işbirliğinin ve eğitim faaliyetlerinin ilerleyen dönemde daha da geliştirilerek kapsamının genişletilmesini temenni ettiklerini vurguladı.

Bu kapsamda Sudan Silahlı Kuvvetlerinden yaklaşık 200 personelin Türkiye'deki askeri tesis ve kurumlarda eğitim aldığını aktaran Aydın, ayrıca 40'tan fazla Türk askeri personelinin Sudan'da Arapça dil eğitimi aldığı bilgisini paylaştı.

Aydın, Sudan Deniz Kuvvetlerinin tersane imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek üzere mühendis deniz subaylarından oluşan bir Türk heyetinin Port Sudan'da bulunduğunu belirterek "Türkiye, bundan sonra da Sudan'a ihtiyaç duyduğu her alanda destek olmaya devam edecektir." dedi.

Konuşmaların ardından geleneksel Sudan dansları sergilendi.





# Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı  # Erhan Aydın # Koramiral Erhan Aydın # Nadir Yousif Eltayeb # Sudan # Sudan Silahlı Kuvvetleri # Sudan'ın Ankara Büyükelçiliği # Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb
Son Haberler

Çaykur Rizespor, Erzurumspor FK maçının hazırlıklarına başladı

03.11.2026 - 22:47

Afyonkarahisar'da "Akleden Kalbin İklimi: Aslan ile Ceylanın Buluşması" programı düzenlendi

03.11.2026 - 22:47

Sudan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle Ankara'da resepsiyon verildi

03.11.2026 - 22:07

Hatay'da tırla çarpışan otomobildeki 4 kişi yaralandı

03.11.2026 - 22:07

Çorum FK, Fenerbahçe maçının hazırlıklarına başladı

03.11.2026 - 21:27

Özbekistan'ın Buhara bölgesinde 7,8 milyar dolarlık 145 proje uygulanıyor

03.11.2026 - 21:27

Liverpool, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

03.11.2026 - 20:47

Samsun'da çatılarda dolaşan maymun yavrusu koruma altına alındı

03.11.2026 - 20:47

Fenerbahçe-Liverpool maçına doğru

03.11.2026 - 20:07

GÜNCELLEME - Nevşehir'de kaldırımda bekleyen tanımadığı kadına tokat atan kişi güvenlik kamerasında

03.11.2026 - 20:07
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam