Ekonomi
Bakan Bolat’tan Japonya’ya yatırım ve ticaret çağrısı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla Japonya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
Yayınlama: 22.04.2025 - 09:37
ANKARA-BHA
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmek amacıyla Japonya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret, 2 gün sürecek ve Bakan Bolat, bu süre zarfında resmi ve özel sektör karma heyetiyle Japonya'da bir dizi temaslarda bulunacak.
Ziyaretin temel amacı, Türkiye ile Japonya arasındaki uzun süredir devam eden dostane ilişkileri ekonomik ve ticari alanda daha da ileriye taşımaktır.
EXPO 2025 Osaka Türkiye pavilyonunun açılışı
Bakan Bolat, ziyaretinin ilk gününde, Türkiye'nin EXPO 2025 Osaka’daki pavilyonunun resmi açılışına katılacak. Aynı gün, EXPO yönetimi ile görüşmeler yapacak ve diğer ülke pavilyonlarını da ziyaret edecek. Türkiye, EXPO 2025 Osaka'ya "Medeniyetlerin Altın Çağı" temasıyla katılacak ve 900 metrekarelik ulusal pavilyonunda, Anadolu'nun kültürel mirası ve Türkiye'nin geleceğe dönük vizyonunu sergileyecek.
Ziyaretin ikinci gününde ise Bakan Bolat, Tokyo'da Japonya'nın Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım Bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca, Türk ve Japon iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geleceği Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılacak ve Jetro (Japonya Ticareti Geliştirme Kurumu) Başkanı ile görüşecek.
Ticaret hacmi ve yapısal dengesizlikler
Geçen yıl itibarıyla Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacmi 5,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Japonya, Türkiye'nin Asya'daki 4. büyük ticaret ortağı konumunda yer alırken, Türkiye'nin ihracatı 718 milyon dolar, ithalatı ise 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dengesiz ticaret yapısının düzeltilmesi için 2014 yılında başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA) müzakerelerinin hızlandırılması da gündemde öncelikli konular arasında yer alıyor.
Japon yatırımcılar için stratejik fırsatlar
Japonya'da faaliyet gösteren 275'ten fazla Türk firması, toplamda 3,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Türkiye, stratejik konumu, genç iş gücü, gelişmiş altyapısı ve yatırımcı dostu reformları ile Japon yatırımcıları için önemli fırsatlar sunuyor. Bu bağlamda Bakan Bolat, Japon iş çevrelerine imalat sanayi, yeşil enerji, elektrikli araçlar, dijital ekonomi, akıllı şehirler, finansal teknolojiler, sağlık ve tarım teknolojileri gibi öncelikli sektörlerde stratejik yatırımlar yapmaları için çağrıda bulunacak.
Üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik projeleri
Ziyaretin bir diğer önemli hedefi, Türkiye ile Japonya arasında üçüncü ülkelerde gerçekleştirilen ortak müteahhitlik projelerinin daha da genişletilmesidir. Özellikle Ukrayna'nın yeniden inşası, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde bu işbirliğinin artırılması planlanıyor.
Bakan Bolat'ın bu ziyaretinin, Türkiye-Japonya ilişkilerinin ikinci yüzyılına adım atarken, iki ülke arasındaki güven, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde işbirliğini daha da pekiştirmesi bekleniyor.
Son Haberler
Elazığ Valisi Hatipoğlu: Bizler bu mevkilere kuş tüyü döşeklerde oturarak gelmedik
27.10.2026 - 14:05
Türkiye’nin deprem bölgesindeki konut üretimi ABD basınında
27.10.2026 - 13:54
Osmaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
27.10.2026 - 13:47
Afyonkarahisar'da Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi
27.10.2026 - 13:47
Konya'da kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Görmüş, 30 yılda 26 binden fazla vakaya müdahale etti
27.10.2026 - 13:47
Teos Antik Kenti'nde 13 yazıt ve Antinoos'un portresi bulundu
27.10.2026 - 13:47
Dolandırıcılıkla mücadelede DOLUNAY dönemi başlıyor
27.10.2026 - 13:41
RİDEF Gençlik Buluşması'nda 300 genç bir araya geldi
27.10.2026 - 13:38
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi yeni dönem çalışmalarına başladı
27.10.2026 - 13:35
Nurullah Haşimoğlu: PFDK haklılığımızı ortaya koymuştur
27.10.2026 - 13:34
Son Makaleler
Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi
90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları
Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri
Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi
Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar
Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik
Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!
Kategoriler