KAHİRE (AA) - Mısır'ın başkenti Kahire'de, kentin turizm, ticaret, kültür ve gastronomi değerlerini tanıtmak ve işbirliğini geliştirmek amacıyla "Trabzon Tanıtım Resepsiyonu" düzenlendi.
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, "Trabzon, Kahire'yle Buluşuyor" sloganıyla, Trabzon'dan 158 kişilik heyetin katılımıyla Büyükelçiliğin bahçesinde organize edilen programda Trabzon'un, Türkiye'nin kendine özgü ve önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.
Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz da Türkiye ile Mısır arasındaki tarihi ve kültürel bağların oldukça güçlü olduğunu belirterek, özellikle turizm ve ticaret alanlarında işbirliğinin arzu ettikleri seviyeye taşınması gerektiğini dile getirdi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de Kahire'nin köklü tarihi ve zengin kültürüyle dünyanın en özel şehirlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, burada kendisini asla yabancı hissetmediğini belirtti.
Türkiye ile Mısır arasında her geçen gün gelişen dostluk ve işbirliğinin şehirler, insanlar ve turizm sektörleri arasında da daha güçlü şekilde karşılık bulmasına katkı sağlamak istediklerini vurgulayan Genç, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi'nin ortaya koyduğu güçlü irade, iki ülke arasında gelişen yeni işbirliği zemini açısından bizler için çok önemli bir fırsattır." diye konuştu.
Genç, Trabzon'un da Kahire gibi kadim bir şehir olduğunun altını çizdi.
Trabzonspor'un, son yıllarda dünyanın gelmiş geçmiş en önemli yıldızlarından biri olan, Mısır'ın yetiştirdiği büyük futbolcu Muhammed Salah'ı kadrosuna kattığını anımsatan Genç, şunları kaydetti:
"Bize göre Muhammed Salah, tüm dünyanın ve bütün spor otoritelerinin kabul ettiği çok büyük bir futbol yıldızıdır ancak futbolculuğundan çok daha öte, onu kıymetli kılan özellikleri vardır. Muhammed Salah, aynı zamanda çok büyük bir karakterdir. Özellikle zor zamanlarda insanlığın vicdanına, insanlık adına hitap eden bir kişiliğe sahiptir. Bu nedenle biz de onu çok seviyoruz ve kendisine büyük saygı duyuyoruz."
İki ülke arasındaki dostluğun ve işbirliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlamak için Kahire'den bir kafileyi Trabzon'a davet eden Genç, "Çünkü bugün yeryüzünün güçlü bir Türkiye'ye ve güçlü bir Mısır'a ihtiyacının olduğuna inanıyoruz." dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Ali Tuna'nın da konuşma yaptığı programda, Muhammed Salah'ın isminin yazılı olduğu 5 Trabzonspor forması çekilişle davetlilere hediye edildi.
Horon gösterisi sunan ekip ilgiyle izlendi, sahnede kuymak yapan Trabzonlu şefler de alkış aldı.
Resepsiyon, müzik dinletisi ve Trabzon'un gastronomi lezzetlerinin sunumuyla devam etti.
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, TTSO, TÜRSAB ile Trabzon Ticaret Borsasının paydaşlığında, Trabzon'un turizm potansiyelini, ticari ve kültürel zenginliklerini uluslararası alanda tanıtmak amacıyla organize edilen etkinlik sona erdi.




