İSTANBUL (AA) - Doğa Koleji, çeyrek asırlık eğitim birikimini yapay zeka ile buluşturarak eğitimde yeni bir dönüşüm sürecini başlattı.
Kolejden yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 100'ü aşkın kampüste görev yapan 6 binden fazla öğretmenin katılımıyla "Yarının Eğitimi Seninle Başlar: Yapay Zeka ile Güçlenen Öğretmen" programı gerçekleştirildi. Toplam 72 saat süren kapsamlı eğitim süreci, öğretmenin merkezde olduğu yeni nesil gelişim modeli olarak kurgulandı.
Program kapsamında öğretmenlerin yapay zekayı pedagojik, etik ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını destekleyen kapsamlı eğitim süreci yürütüldü. Yapay zeka okuryazarlığından sınıf içi uygulamalara uzanan bu süreçte, öğretmenin dönüşen rolü ve eğitimde değişen dinamikler çok boyutlu şekilde ele alındı.
Canva işbirliğiyle gerçekleştirilen uygulamalı oturumlarda, Etkin Kampüs Canva Partneri Güney Sevindik, Canva Türkiye Topluluk Yöneticisi Kubilay Tutar ve Canva Elçisi Havva Alasa'nın katkılarıyla öğretmenler, yapay zeka destekli içerik üretimini doğrudan deneyimledi. Eğitimler, öğretmenlerin dijital üretim becerilerini güçlendiren önemli bir uygulama alanı sundu.
Akademik oturumlarda alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla yapay zekanın eğitimdeki yeri, farklı yaş gruplarına yönelik pedagojik yaklaşımlar ve etik sınırlar kapsamlı şekilde değerlendirildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesinden Prof. Dr. Erkan Saka, Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Çelebi Uluyol, Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Başal, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'dan Prof. Dr. İrfan Şimşek, Doç. Dr. Sezer Köse Biber ve Doç. Dr. Metin Kocatürk bilgi ve deneyimlerini öğretmenlerle paylaştı.
Doğa Koleji, yapay zekayı yalnızca bir teknoloji olarak değil, öğrenmeyi derinleştiren, öğretim süreçlerini zenginleştiren ve öğretmenin etkisini artıran stratejik bir araç olarak konumlandırıyor.
- "Teknoloji değişir, araçlar dönüşür"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğa Koleji Genel Müdürü Selim Genç, eğitimde dönüşümün, teknolojiyi sınıfa taşımakla değil, öğretmenin bu teknolojiyi nasıl anlamlandırdığıyla başladığını belirtti.
Genç, bu programla öğretmenlerini yalnızca yapay zeka araçlarını kullanan değil, onu doğru yerde, doğru amaçla ve pedagojik bir bakış açısıyla yöneten bir noktaya taşımayı hedeflediklerini aktararak, "6 binin üzerinde öğretmenimizin katıldığı bu kapsamlı eğitim süreciyle, öğretmenlerimizin üretim gücünü artıran ve onları geleceğin eğitimine hazırlayan güçlü bir model oluşturduk. Çünkü teknoloji değişir, araçlar dönüşür. Ama eğitimin yönünü belirleyen güç her zaman öğretmendir." ifadelerini kullandı.