Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Türk yemeklerini dünyaya Türkçe isimleriyle tanıtıyorlar

- Türkiye Gastronomi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim: - "'Türk yemeğini Türk ismiyle söylemek lazım.' sloganlarımızdan biri. Gittiğimiz yerlerde hiçbir zaman yabancı bir isimle yemeğimizi nitelendirmedik" - "Aslında Türk mutfağının gelişimine en büyük katkının bu şekilde olacağı düşüncesindeyim. İnsanlar Türk mutfağını, kendi ismiyle bildiği zaman daha fazla tanımak istiyor"

Yayınlama: 21.05.2026 - 11:32
Paylaş:

KONYA (AA) - ZEHRA MELEK TUĞLU - Türkiye Gastronomi Federasyonu (TUGAFED) Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Türk mutfağının dünyaya daha güçlü tanıtımı için kendi isimlerinin kullanılmasının önemli olduğunu söyledi.

Seçim, AA muhabirine, 10 binden fazla üyesi olan federasyona bağlı 14 dernekle ulusal ve uluslararası organizasyonlara katıldıklarını söyledi.

Aşçılık Milli Takımı ile uluslararası yemek yarışmalarına katıldıklarına değinen Seçim, milli takım oluşturmalarındaki temel nedenin Türk mutfağının dünyaya tanıtılması olduğunu dile getirdi.

Türk mutfağının önemli olduğunu herkese anlatmak istediklerini anlatan Seçim, Cezayir'de 16-18 Nisan'da düzenlenen "Uluslararası Mutfak ve Kültürel Miras Festivali"ne katıldıklarını, 18-35 yaş grubunda girdikleri tüm kategorilerden ödüllerle döndüklerini ifade etti.

Organizasyon sonunda Türkiye'nin, 7 altın, 4 gümüş, 3 bronz madalya ve 6 kupa kazanarak uluslararası platformda önemli bir gurur yaşattığını vurgulayan Seçim, "Yarışan 17 ülke arasında birincilik kupasını almak bizim için çok kıymetliydi. Onu da aldık. İstiklal Marşı'mızı birçok defa dinlettik." dedi.

- Türk mutfağının tanıtımı için yarışmalara hazırlanıyorlar

Seçim, turist çekmek adına eskiden etli ekmek ya da lahmacuna "Turkish pizza" dendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yapılan pek çok yemek çeşidini hala dünyaya tam anlatamadık. Bu yanlışlardan yavaş yavaş dönülmeye başlandı. 'Türk yemeğini Türk ismiyle söylemek lazım.' sloganlarımızdan biri. Gittiğimiz yerlerde hiçbir zaman yabancı bir isimle yemeğimizi nitelendirmedik. Aslında Türk mutfağının gelişimine en büyük katkının bu şekilde olacağı düşüncesindeyim. İnsanlar, Türk mutfağını, kendi ismiyle bildiği zaman daha fazla tanımak istiyor. Gelenleri mutlaka o alana çekebilmemiz lazım."

Anadolu mutfağının, dünyanın ilk yerleşimi Çatalhöyük'ten başlayarak Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleriyle zenginleştiğini aktaran Seçim, Aşçılık Milli Takımı olarak, Türk mutfağını tanıtmak için İngiltere ve Letonya'da düzenlenecek yemek yarışmalarının hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Seçim, sektörün gelişmesi ve medyanın etkisiyle gençlerin gastronomi ve aşçılığa ilgisinin arttığını ifade etti.



# Aşçılık Milli Takımı # Doç. Dr. Yılmaz Seçim # Konya # TUGAFED # Türkiye Gastronomi Federasyonu
Son Haberler

Mardin 1969 Spor-Fatih Karagümrük maçının ardından

15.10.2026 - 20:47

Antalya'da içerisine yağmur suyu alan özel halk otobüsünün işletmecisine cezai işlem

15.10.2026 - 20:07

Antalya'da bir evde çıkan yangın söndürüldü

15.10.2026 - 19:27

TİMBİR ve ASBÜ’den kültürel endüstrilerin geleceğine ışık tutan panel

15.10.2026 - 19:08

Afrika Enerji Haftası, enerji sektörünün önde gelen temsilcilerini Cape Town'da buluşturdu

15.10.2026 - 18:47

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ürdün Senatosu Başkanı Faisal Al Fayez ile bir araya geldi

15.10.2026 - 18:47

Dermatolog ve plastik cerrahi uzmanları Antalya'da buluştu

15.10.2026 - 18:07

Çorum'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 2 kişi yaralandı

15.10.2026 - 18:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Uluslararası eğitimde artık yeni bir ligdeyiz”

15.10.2026 - 17:59

RİDEF’ten “Rize’ye Sözümüz Var” buluşması: "I. Naylaltı Sohbetleri" gerçekleştirildi

15.10.2026 - 17:55
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam