Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 8 ayda 100 kök hücre nakli yapıldı

- Kök Hücre ve Aferez Ünitesi ile Doku Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt: - "Bu aylardan itibaren hızımız daha da artıyor. Muhtemelen yıl sonunu yine önceki yıllar gibi 200 civarında bir kök hücre nakliyle tamamlayacağız"

Yayınlama: 03.09.2026 - 11:17
Paylaş:

MALATYA (AA) - OKAN COŞKUN - Malatya'da 2010'da hizmete giren Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Merkezi, bu yılın 8 ayında 100 kök hücre nakli gerçekleştirdi.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi ile Doku Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, merkezin 16 yıldır yurt içi ve yurt dışından gelen hastalara hizmet verdiğini söyledi.

Onkoloji Hastanesi'ndeki bölümde 40 yatakla hizmet verdiklerini ifade eden Erkurt, şöyle konuştu:

"Biz 2010 yılından itibaren 2 bin kemik iliği nakli yaptık. Bunların arasında yine en zor nakiller mevcut ve yarısı kardeşten veya kardeş bulamadığımızda TÜRKÖK'ten bulduğumuz kök hücrelerle yaptığımız nakiller. Ayrıca TÜRKÖK'ten yine son 2 yıl içerisinde 100'ün üzerinde bulduğumuz kök hücrelerle kemik iliği nakli yaptık. Sağlık Bakanlığı verilerine baktığımızda son 6 yılda ortalama 200 nakille en çok kemik iliği nakli yapılan merkeziz. Bu aylardan itibaren hızımız daha da artıyor. Muhtemelen yıl sonunu yine önceki yıllar gibi 200 civarında bir kök hücre nakliyle tamamlayacağız."

- Mezenkimal kök hücre üretimi hedefleniyor

Merkeze gelen hastaların yarısından fazlasının il dışından geldiğini anlatan Erkurt, yurt dışından gelen hastalara da şifa dağıttıklarını belirtti.

Hastanenin tüm işlemlere yönelik altyapısının bulunduğunu aktaran Erkurt, şöyle devam etti:

"Hedefimiz, Cumhurbaşkanımızın hastaneyi açtığı zaman krokide olan Mezenkimal Kök Hücre Araştırma Laboratuvarını faaliyete geçirip orada mezenkimal kök hücre üretmek ve oradan da yine CAR-T hücre üretimine geçmektir. Biz şu anda kemik iliği naklinde kök hücreleri kaba olarak kullanıyoruz. Direkt ilikten ilk haliyle çıkan kök hücreleri hastaya veriyoruz. Burada mezenkimal kök hücre ise bunların olgunlaştırılmış hali ve hastalıklara göre daha olgun, daha fonksiyonel halinin kullanılmasıdır. Bunlar nörolojik hastalıklarda, sinir kesilerinde, paraplejilerde, kardiyomiyopatide yine kalp hastalıklarında ortopedik yani artrit gibi hastalıklarda, kullanılmaya başlandı. Biz de bu tedaviyi veren merkezler arasında olmak istiyoruz."

Merkezin sadece kemik iliği nakli yapan bir merkez olmadığını vurgulayan Erkurt, donörün belirlenmesinden kök hücrenin toplanmasına, nakilden moleküler takibe kadar transplantasyon zincirini aynı çatı altında yönetebilen bir merkez olduklarını sözlerine ekledi.




# İnönü Üniversitesi # kök hücre # Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Merkezi # Malatya # Mehmet Ali Erkurt # Nakil # Turgut Özal Tıp Merkezi
Son Haberler

İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı tören provası nedeniyle bazı cadde ve yollar trafiğe kapatıldı

24.10.2026 - 06:27

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kastamonu'da şiir yarışması ödül töreninde konuştu:

24.10.2026 - 02:28

Trabzon merkezli yasa dışı bahis operasyonunda 18 zanlı tutuklandı

24.10.2026 - 02:27

Hatay'da otomobilin çarptığı anne ve kızı öldü

24.10.2026 - 01:47

Boluspor-Vanspor FK maçının ardından

24.10.2026 - 01:07

İzmir'de toprağa gömülü 17 bin 528 uyuşturucu hap ele geçirildi

24.10.2026 - 01:07

Corendon Alanyaspor-Kocaelispor maçının ardından

23.10.2026 - 23:47

Futbol: Trendyol 1. Lig

23.10.2026 - 22:27

Estonya'nın milli günü Ankara'da kutlandı

23.10.2026 - 22:27

Mersin'de uyuşturucu operasyonunda yakalanan 5 zanlı tutuklandı

23.10.2026 - 21:48
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam