Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi devreye alındı

- Pilot üretimin başladığı tesis ile bu alandaki ithalatın azaltılması ve ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyon dolarlık bir katkı sağlanması bekleniyor

Yayınlama: 22.08.2026 - 10:17
Paylaş:

ANKARA (AA) - Başta çimento ve cam sanayisinde kullanılan ve neredeyse tamamı ithal edilen lityum borat bileşiklerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi amacıyla TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi devreye alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık, Türkiye'nin cari açığının kapatılması için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

Türkiye, büyük bir kısmı çimento ve cam sanayisinde kullanılmak üzere yıllık 8,5 ila 10 ton lityum borat bileşiklerine ihtiyaç duyuyor ve bu miktarı önemli ölçüde ithal ediyordu.

Bakanlığın ilgili kuruluşu Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), bu konuda yerlileştirme çalışmaları yürüttü. Çalışmaların ardından lityum borat bileşiklerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi amacıyla TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi kuruldu.

- 5 tonluk kapasite

Tesisin montajı, devreye alma ve performans testleri tamamlandı ve muayene kabul testlerine geçildi. Tesisin performans testlerinde lityum tetraborat ve lityum metaborat bileşikleri pilot ölçekte başarılı bir şekilde üretildi.

Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisinde yıllık toplam 5 tonluk lityum borat bileşikleri üretilecek. Böylece, ihtiyaç duyulan maddelerin ciddi bir kısmı, yerli ve milli imkanlarla TENMAK tarafından üretilmiş olacak. Pilot üretimin başladığı tesis ile bu alandaki ithalatın azaltılması ve ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyon dolarlık bir katkı sağlanması bekleniyor.

Açıklamaya göre, yüksek katma değerli ve stratejik öneme sahip bu ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesinin, ithalata bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra Türkiye'nin uluslararası lityum borat pazarında etkin ve güvenilir bir üretici olarak öne çıkmasına önemli katkı sunacağı değerlendiriliyor.


# Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı # TENMAK BOREN
Son Haberler

İçişleri Bakanı Çiftçi, İstanbul ve çevre illerdeki yağışa ilişkin son durumu açıkladı:

15.10.2026 - 22:07

Kayseri'de Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri düzenlendi

15.10.2026 - 21:27

Zonguldak'ta heyelanın ardından bir apartman tedbir amacıyla boşaltıldı

15.10.2026 - 21:27

İstanbul’da sel felaketi: 3 bin 55 kişi kurtarıldı

15.10.2026 - 21:21

Mardin 1969 Spor-Fatih Karagümrük maçının ardından

15.10.2026 - 20:47

Sakarya'da sağanak nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı

15.10.2026 - 20:47

Antalya'da içerisine yağmur suyu alan özel halk otobüsünün işletmecisine cezai işlem

15.10.2026 - 20:07

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Uçum, basın mensuplarıyla bir araya geldi:

15.10.2026 - 20:07

Antalya'da bir evde çıkan yangın söndürüldü

15.10.2026 - 19:27

TİMBİR ve ASBÜ’den kültürel endüstrilerin geleceğine ışık tutan panel

15.10.2026 - 19:08
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam