Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Temiz hidrojen eylem planında sona gelindi

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli, hidrojen alanında uzun süredir yürütülen çalışmaların sonucunda “Temiz Hidrojen Eylem Planı”nın son aşamaya geldiğini açıkladı.

Yayınlama: 24.10.2025 - 14:50
Paylaş:

ANKARA - BHA

Dünya Bankası ev sahipliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TENMAK’ın ortak katılımıyla düzenlenen Temiz Hidrojen Eylem Planı Çalışma Grubu Toplantısında konuşan Karaveli, Dünya Bankasının Hindistan ve Şili gibi ülkelerde kapsamlı hidrojen projeleri yürüttüğünü hatırlattı.

“Enerji politikamızda tüm bileşenleri bir araya getirmeliyiz”

Karaveli, Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejisi kapsamında verimlilik, yenilenebilir enerji ve nükleer dahil tüm kaynakların dengeli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Enerji verimliliğiyle talebi kontrol altına almak, yenilenebilir kaynakları en üst düzeyde kullanmak ve karbon yoğun dönemde nükleer enerjiyi devreye almak gerekiyor.” diyen Karaveli, nadir toprak elementleri ile maden kaynaklarının da enerji altyapısında önemli rol oynayacağını belirtti.

Karaveli, hidrojenin bu stratejide özel bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Temiz Hidrojen Eylem Planı son aşamaya geldi. Bu planla, hidrojenin mevzuattan finansmana, teknolojiden standartlara kadar tüm süreçte nasıl konumlandırılacağını belirlemeye çalışıyoruz. Plan, Türkiye’nin enerji vizyonuna yön verecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye, tedarik zincirinde avantaj elde edebilir”

Dünya Bankası Kıdemli Enerji Uzmanı Özge Özden ise Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve hidrojen üretiminde ekipman ile ham madde tedarik zincirini güçlendirerek küresel ölçekte rekabet avantajı yakalayabileceğini söyledi.

Özden, “Yerli üretim altyapısı ve güçlü sanayi yapısıyla Türkiye, dünya piyasalarında maliyet avantajı sağlayabilir. Yenilenebilir enerji üretimi, sanayi altyapısı ve ekipman tedarikinde önemli bir potansiyele sahip.” dedi.

Türkiye’nin konumunun hem enerji ihracatı hem de temiz enerji üretimi açısından stratejik önem taşıdığını vurgulayan Özden, şu ifadeleri kullandı:
“Sanayi, ulaşım ve binaların karbonsuzlaşması için vizyonumuzu bugünden belirlemeliyiz. Türkiye, yeşil ve temiz hidrojen ekonomisine geçişte oyun değiştirici bir ülke olabilir. Güçlü sanayi altyapısı, demir-çelik, gübre ve petrokimya sektörlerindeki potansiyeliyle bu dönüşümde önemli bir rol üstlenebilir.”

Son Haberler

GÜNCELLEME 2 - Gürcistan'dan kalkan iki kişilik özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı

09.09.2026 - 15:32

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde "sayokan" gösterisi

09.09.2026 - 15:17

Van Gölü sahillerine ulaşımı kolaylaştıracak projede çalışmalar sürüyor

09.09.2026 - 14:47

Malatya'da Uluslararası ve Liseler Arası İHA Yarışı başladı

09.09.2026 - 13:47

Bakan Kurum'dan Göcek'teki deniz çayırlarına ilişkin paylaşım:

09.09.2026 - 13:32

Hacı Bektaş Veli Külliyesi 8 ayda 385 bin ziyaretçiyi ağırladı

09.09.2026 - 13:17

Şanlıurfa'da kamyona çarpan hafif ticari araçtaki 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

09.09.2026 - 13:17

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis ile görüştü

09.09.2026 - 12:47

GÜNCELLEME - Adana'daki orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor

09.09.2026 - 12:32

İş Bankası ve Burgan Bank'tan kredi kartı anlaşması

09.09.2026 - 12:32
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam