Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Tekirdağ'da endemik "maviş denizanası" görüldü

- Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı: - "Denizlerin ısınmasının yanı sıra Marmara Denizi'ndeki kirliliğin azaltılmaması ve denizanası popülasyonunu kontrol eden büyük, etçil balıkların aşırı avlanmasının önüne geçilmemesi halinde denizanalarının farklı türleri daha sık görülmeye devam edecek"

Yayınlama: 03.09.2026 - 15:17
Paylaş:

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da, bilimsel adı "Cotylorhiza Tuberculata" olan "maviş denizanası" görüldü.

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine, Tekirdağ kıyılarında görülen denizanası türünün bilimsel adının "Cotylorhiza Tuberculata" olduğunu belirtti.

Sarı, söz konusu türün Akdeniz'e endemik olduğunu ve Marmara Denizi'nde ilk kez 2021 yılında bilimsel olarak raporlandığını hatırlattı.

Su sıcaklıklarının yüksek seyrettiği aylarda türün Marmara Denizi'nde seyrek olarak görüldüğünü aktaran Sarı, "Zehiri az veya zehirsiz bir tür olarak bilinse de alerjik reaksiyon olasılığına karşı temastan kaçınılması tavsiye edilir." ifadesini kullandı.

Bu türün kollarının arasında çoğu zaman küçük balık yavrularının bulunduğunu belirten Sarı, "Denizlerin ısınmasının yanı sıra Marmara Denizi'ndeki kirliliğin azaltılmaması ve denizanası popülasyonunu kontrol eden büyük, etçil balıkların aşırı avlanmasının önüne geçilmemesi halinde denizanalarının farklı türleri daha sık görülmeye devam edecek." dedi.



# deniz # Denizanası # Tekirdağ
Son Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, AK Parti Çankırı İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu:

23.10.2026 - 20:27

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Yozgat'ta konuştu:

23.10.2026 - 19:47

Haymana Belediye Başkanı Koç’tan Balık Festivali öncesi Ankara’da esnaf ziyareti

23.10.2026 - 19:19

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kastamonu'da konuştu:

23.10.2026 - 19:07

Bodrum'da çıkan yangında 2 iş yerinde hasar oluştu

23.10.2026 - 19:07

Uluslararası Safran Festivali için geri sayım başladı

23.10.2026 - 18:27

Sivasspor, Ümraniyespor maçının hazırlıklarını tamamladı

23.10.2026 - 18:27

Şiran’a ulaşım müjdesi: 3 kavşak kasımda ihaleye çıkıyor

23.10.2026 - 17:58

Pendik'te kontrolden çıkan kamyon eczaneye girdi: 7 yaralı

23.10.2026 - 17:54

Cumhuriyet Bayramı tenis turnuvası başladı

23.10.2026 - 17:53
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam