Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

TCMB yıla faiz indirimiyle başladı: Politika faizi yüzde 37’ye çekildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını duyurdu. Banka, politika faizinde 100 baz puanlık indirime giderek faizi yüzde 38’den yüzde 37 seviyesine çekti. Piyasalarda genel beklenti ise faizin yüzde 36,5’e indirilmesi yönündeydi.

Yayınlama: 22.01.2026 - 14:10
Paylaş:

ANKARA - BHA

TCMB’den yapılan açıklamaya göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yanı sıra faiz koridorunda da aşağı yönlü adımlar atıldı. Buna göre, gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 41’den yüzde 40’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise yüzde 36,5’ten yüzde 35,5’e düşürüldü.

Kurul açıklamasında, enflasyonun ana eğiliminin aralık ayında gerilediği vurgulanırken, öncü göstergelerin ocak ayında gıda fiyatları öncülüğünde aylık tüketici enflasyonunda artışa işaret ettiği belirtildi. Bununla birlikte, ana eğilimdeki artışın sınırlı kaldığı ifade edildi. Son çeyreğe ilişkin verilerin, talep koşullarının dezenflasyon sürecine desteğinin azalsa da devam ettiğini gösterdiği aktarıldı.

Açıklamada, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında iyileşme sinyalleri görülmesine rağmen, bu unsurların dezenflasyon süreci açısından risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği vurgulanırken, bu duruşun talep, döviz kuru ve beklenti kanalları aracılığıyla dezenflasyon sürecini destekleyeceği kaydedildi.

TCMB, bundan sonraki faiz kararlarının enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentiler dikkate alınarak, ara hedeflerle uyumlu şekilde belirleneceğini açıkladı. Enflasyon görünümünün hedeflerden belirgin biçimde sapması halinde ise para politikasının yeniden sıkılaştırılabileceği ifade edildi.

Öte yandan kredi ve mevduat piyasalarında öngörülemeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi. Likidite koşullarının yakından izleneceği ve gerekli araçların etkin biçimde kullanılacağı da vurgulandı.

TCMB, politika kararlarının orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamayı amaçladığını, kararların veri odaklı, öngörülebilir ve şeffaf bir çerçevede alınacağını duyurdu.

Son Haberler

Nitelikli dolandırıcılık operasyonunda 11 şüpheli yakalandı

02.11.2026 - 11:27

Milli kick boksçuların Avrupa Şampiyonası'ndaki hedefi altın madalya

02.11.2026 - 11:27

ABD'de seçim heyecanı: 36 eyalette valilik yarışı, gündemde ekonomi ve İran savaşı var

02.11.2026 - 11:26

TSK Spor Gücü'nün bir asırlık yolculuğu: 22 branşta uluslararası başarı

02.11.2026 - 11:16

İsmet Akif Aksan’dan “Daha 17” setine özel ziyaret!

02.11.2026 - 11:04

Çanakkale Boğazı'nda arızalanıp sürüklenen tekne yedeklenerek marinaya yanaştırıldı

02.11.2026 - 10:47

TİMBİR’den İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Elif Demirci İşlegen’e ziyaret

02.11.2026 - 10:28

İstanbul'da ekimin zam şampiyonu salatalık, en çok ucuzlayan limon oldu

02.11.2026 - 10:18

İstanbul'da kamyonette 336 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

02.11.2026 - 10:17

İsrail ordusu, 10 gün süren kuşatma ve saldırıların ardından El Halil'den çekildi

02.11.2026 - 10:07
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam