Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Bilim
Bilim

Rize'de Gastronomi Günleri başladı: Yöresel lezzetler Çay Çarşısı'nda buluştu

Rize'de bu yıl 6'ncısı düzenlenen Ulusal Rize Gastronomi Günleri, Çay Çarşısı'nda gerçekleştirilen programla başladı. Kentin yöresel mutfağını ve yerel ürünlerini tanıtmayı amaçlayan etkinlikte, Rize'nin ilçelerine özgü lezzetler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Yayınlama: 09.10.2026 - 09:33
Paylaş:

RİZE - BHA 

​Festival alanında her ilçe için oluşturulan yemek stantlarında yöresel yemekler sergilenirken, Rize'nin yüksek kesimlerinde yetişen farklı meyve ve sebzeler de stantlardaki yerini aldı. Ayrıca Rize'nin geleneksel yarış organizasyonlarından Formulaz'da kullanılan ahşap araçlar da festival alanında sergilendi.

​Coğrafi işaretli ürün sayısında hedef 120

Festivalin açılışında konuşan Rize Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Öksüz, Rize'nin gastronomi alanındaki potansiyelinin geliştirilmesi ve yöresel ürünlerin tescillenmesine yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Öksüz, hazırlanan tarifler ve Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılacak başvurularla kentin coğrafi işaretli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Artık ortaya konulan bu tariflerle, Türk Patent Kurumu'na başvurularımızla coğrafi işaretli ürün sayımızı mevcut sayıdan, inşallah 120'ye kadar artırmanın çalışma sürecine gireceğiz." dedi.

​"Rize'nin bir gastronomi şehri olduğunu göstermemiz gerekiyor"

Rize mutfağının ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması gerektiğini vurgulayan Öksüz, gastronominin turizmle bütünleştirilmesinin önemine dikkati çekti:

"Artık bunu bütün ülkemize, belki de yurt dışına da duyurarak Rize'nin de artık bir gastronomi şehri olduğunu, Karadeniz'in de kendine has güçlü bir mutfağı olduğunu göstermemiz gerekiyor. Tıpkı bunu başaran ülkemizin güzide illerinin yaptığı gibi, biz de bunu yapmalıyız, bunu turizme döndürmeliyiz."

​Gastronomi alanındaki çalışmaların yalnızca yöresel yemeklerin tanıtımıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Öksüz, yerel üreticilerin de bu süreçte desteklenmesinin önemine işaret etti.
​9 Ekim Cuma günü iklim için horon etkinliği düzenlenecek

Festival kapsamında 9 Ekim Cuma günü çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Saat 10.30'da ziyaretçilere açılacak etkinlik alanında, saat 14.30'da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayacak kortej yürüyüşü düzenlenecek. Kortejin saat 15.00'te festival alanına ulaşmasının ardından katılımcılara ikramlarda bulunulacak. Saat 17.00'de ise iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla "İklim İçin Horon" etkinliği gerçekleştirilecek.

​Festivalin akşam programında Gökçer Şimşek, Audrey Wozniak ve Atakan Hanoğlu sahne alacak.

​9 Ekim Cuma Günü Festival Programı:
​10.30: Festival alanının ziyarete açılması
​14.30: 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan kortej yürüyüşü
​15.00: Etkinlik alanına varış ve ikram
​17.00: İklim İçin Horon
​18.30: Gökçer Şimşek
​19.30: Audrey Wozniak
​20.30: Atakan Hanoğlu

​Festival 11 Ekim Pazar gününe kadar sürecek

Rize Çay Çarşısı'nda düzenlenen 6. Ulusal Rize Gastronomi Günleri, 11 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Festival boyunca Rize'nin yöresel yemekleri, yerel tarım ürünleri ve kültürel değerleri tanıtılırken, farklı etkinliklerle gastronomi ve kültür bir araya getirilecek.

Son Haberler

Kütahya'da zincirleme trafik kazasında 7 kişi yaralandı

12.10.2026 - 01:18

İzmir'de panelvanın çarptığı yaya hayatını kaybetti

11.10.2026 - 23:57

Antalya'da uçuruma devrilen araçtaki 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

11.10.2026 - 23:57

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi 11. kuruluş yıl dönümünü kutladı

11.10.2026 - 23:47

GÜNCELLEME 2 - Kahramanmaraş'ta bir kişinin öldüğü trafik kazasında MHP Kahramanmaraş Milletvekili Karakoç ile 6 kişi yaralandı

11.10.2026 - 23:17

Fethiye'de açık su yüzme yarışları sona erdi

11.10.2026 - 23:17

16. Antalya Kitap Fuarı 1 milyon 173 bin 627 ziyaretçiyi ağırladı

11.10.2026 - 22:38

Milli sporcular, Kadınlar Avrupa Petank Şampiyonası'nda 2 madalya kazandı

11.10.2026 - 22:37

Beşiktaş-Kocaelispor maçının ardından

11.10.2026 - 22:37

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Biba, Manisa'daki kazada yaralanan vatandaşları ziyaret etti

11.10.2026 - 22:27
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam