Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Konut Piyasasında Değerleme Raporu Zorunlu Olmalı: Balon Uyarısı

Satıcılar, zaten satılmamış ilanlardaki fiyatları baz alarak balon fiyatların şişmesine neden oluyor. Sektör temsilcileri, tüm satışlarda değerleme raporunun zorunlu olması gerektiğini vurguluyor.

Yayınlama: 07.04.2025 - 09:34
Paylaş:

Konut piyasasında dikkat çeken bir uyarı: Değerleme raporu olmayan satışlardaki balon fiyatlar artıyor. Sektör temsilcileri Türkiye genelinde tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu olması gerektiğini savunuyor. Detaylar haberimizde!

Satıcılar, “Şu kişi bu fiyatı yazmış, o zaman ben de onun üzerine bir fiyat koyayım ve pazarlık payı bırakayım” mantığıyla hareket ederek, zaten satılmamış ilanlardaki fiyatları baz alıyor. Bu yaklaşım, gayrimenkul piyasasında balon fiyatların daha da şişmesine neden oluyor.

Sektör temsilcileri, Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışında değerleme raporu zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın tüm satışlara yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Temsilciler, yerli ya da yabancı ayrımı yapılmaksızın, tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu hale gelmesi gerektiğine dikkati çekti.

"İlan sitelerine girilen fiyatlar, bu raporlardaki değerlerin üzerinde olmamalı" diyen sektör temsilcileri, "Böyle bir düzenleme, hem gayrimenkul fiyatlarını aşağı çeker hem de kamunun vergi gelirlerini artırır” görüşünü de dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı’nın otomobil piyasasında aşırı fiyat artışlarını engellemek için ilan sitelerine getirdiği kısıtlamalar örnek teşkil ediyor. Hatırlanacağı üzere bu düzenleme sayesinde araba fiyatlarındaki balon patlamış ve son 1,5 yıldır fiyatlar neredeyse sabit kalmıştı.

Uzmanlar, konut piyasasında da benzer bir şişkinliğin yaşandığını belirterek, emlak ilanlarına yönelik düzenlemenin artık kaçınılmaz hale geldiğini ifade ediyor.

 

Ticaret Bakanlığı örnek alınarak harekete geçilmesi gereken konut piyasasında, değerleme raporlarının zorunlu hale getirilmesiyle fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir. İlanlardaki gerçek değerlerin üzerinde fiyatların yayınlanmaması, gayrimenkul fiyatlarını dengeleyebilir ve vergi gelirlerini artırabilir.

Son Haberler

Pendik'te bir caminin depo bölümünde ​​​​çıkan yangın söndürüldü

08.09.2026 - 03:17

GÜNCELLEME 2 - Antalya'da ormanlık ve tarım arazilerinin bulunduğu alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

08.09.2026 - 01:32

Esenler'de 3 kişiyi silahla yaralayan şüpheli yakalandı

08.09.2026 - 00:47

Kilis'te ambalaj fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

08.09.2026 - 00:02

Mardin 1969 Spor-Bodrum FK maçının ardından

07.09.2026 - 23:47

Siirt'te çıkan orman yangını söndürüldü

07.09.2026 - 23:47

Düzce'de çalılık alan yangını ormana sıçramadan söndürüldü

07.09.2026 - 23:02

Milli para yüzücü Defne Kurt, Avrupa şampiyonu oldu

07.09.2026 - 22:02

İHH, Halep'te 360 öğrencilik ilkokul açtı

07.09.2026 - 21:47

2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası'nın açılış töreni, Kocaeli'de düzenlendi

07.09.2026 - 21:32
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam