Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Kocaeli'de tıbbi ve aromatik bitki üretiminde 41 türün hasadı yapıldı

Yayınlama: 27.07.2026 - 12:32
Paylaş:

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında yürüttüğü Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında bu yıl 41 bitkinin hasadı gerçekleştirildi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında yürütülen projeyle, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yaygınlaştırılması ve alternatif tarım ürünlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Arslanbey Yerleşkesi'nde bulunan 100 dönümlük AR-GE ve Üretim Sahası'nda yürütülen çalışmalarda biberiye, kekik, melisa, nane ve lavantanın da aralarında bulunduğu 41 tıbbi ve aromatik bitki hasat edildi.

Arslanbey'de kurulan AR-GE sahası ve Bitki Müzesi, öğrenciler, akademisyenler ve üreticiler için uygulama alanı olarak kullanılırken, Türkiye'nin farklı illerinden kamu kurumlarının ve sektörün temsilcileri, merkezi ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceliyor.

AR-GE sahasında yetiştirilen 41 bitki türünün iklim, toprak yapısı ve bölgesel koşullara uyum süreçleri bilimsel yöntemlerle takip edilerek kayıt altına alınıyor.

Hasadı kadın çalışanlar tarafından gerçekleştirilen bitkiler, Büyükşehir Belediyesi iştiraki SEKA Park AŞ'nin distilasyon tesisinde işleniyor. Buhar distilasyonu yöntemiyle uçucu yağ ve hidrosol elde edilen bitkiler, kurutma, ayıklama ve soğuk sıkım işlemlerinin ardından katma değerli ürünlere dönüştürülüyor.

İşlenen tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, hidrosoller ve diğer doğal içerikler ise Ormanya markası altında aromatik ve kozmetik ürünlerde kullanılıyor.














# aramotik bitki # hasat # Kocaeli # tabip
Son Haberler

Şanlıurfa'da çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı

28.10.2026 - 20:37

GÜNCELLEME - Çorum'da iki otomobil çarpıştı, 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

28.10.2026 - 19:57

Konyaspor, Galatasaray maçının hazırlıklarına devam etti

28.10.2026 - 19:57

Pasifik Holding’in 3 ortağının SPK’nın suç duyurusunda yer almadığı ortaya çıktı; tedbir kaldırıldı

28.10.2026 - 19:56

Bakanlar Gürlek ve Çiftçi, DOLUNAY Projesi için bir araya geldi:

28.10.2026 - 19:17

Kosova'da "29 Ekim Cumhuriyet Kupası-2. Geleneksel Türk Okçuluğu Turnuvası" düzenlendi

28.10.2026 - 19:17

Plaj Futbolu Dünya Kulüpler Şampiyonası, Alanya'da devam ediyor

28.10.2026 - 18:37

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'i resmi törenle karşıladı

28.10.2026 - 17:57

Pancar üreticilerine 952 milyon liralık avans ödemesi

28.10.2026 - 17:57

AK Parti İzmir Milletvekili Bursalı: Hız, haberin doğruluğunun önüne geçti

28.10.2026 - 17:32
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam