Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Isparta'da elma rekoltesinde artış bekleniyor

Yayınlama: 01.07.2026 - 16:17
Paylaş:

ISPARTA (AA) - Isparta'da bu yıl iklim koşullarının üretim açısından elverişli seyretmesi dolayısıyla elma rekoltesinin artacağı öngörülüyor.

Türkiye'de elma üretimide önemli paya sahip Isparta'da geçen yıl zirai don gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle gerileyen üretimin, bu sezon yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bektaş Kadakoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin doğa koşullarına bağlı olduğunu, özellikle meyvede iklim kaynaklı risklerin daha belirgin hissedildiğini söyledi.

Geçen yıl yaşanan zirai don, kuraklık ve diğer olumsuz iklim olaylarının elma üretiminde ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Kadakoğlu, bu yıl ise yağışların yeterli olması ve iklim koşullarının normal seyretmesiyle üretimin yeniden artış eğilimine girdiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2025 yılı ikinci bitkisel üretim tahminine göre elma üretiminde yüzde 93,6 artış beklendiğini aktaran Kadakoğlu, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl Türkiye'de elma üretimi neredeyse yarıya yakın düşüş göstermişti. Bu yıl iklim koşullarının normal seyretmesi ve yağışların yeterli olmasıyla üretim yeniden 2024 yılı seviyelerine ulaşmıştır. Bu durum, geçen yıl ekonomik olarak olumsuz etkilenen üreticilerimizin gelirlerinin yeniden artmasına katkı sağlayacaktır."

Isparta'nın Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Kadakoğlu, kentte üretilen elmanın iç tüketimin yanı sıra ihracat ve meyve suyu sanayisinde değerlendirildiğine işaret etti.

Geçen yıl Isparta'da yaklaşık 800 bin ton elma üretildiğini belirten Kadakoğlu, "Türkiye'de üretilen her 3 elmadan 1'i Isparta'da yetiştirilmektedir. Elma, bölge çiftçisi için stratejik öneme sahip bir üründür. Bu yıl yağışların olumlu etkisiyle rekoltenin artmasını bekliyoruz. TÜİK'in öngördüğü yüksek üretim beklentisi Isparta için de geçerlidir. Rekoltedeki artışın çiftçi gelirlerine olumlu yansımasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.








# elma # Isparta # rekolte
Son Haberler

Afrika Enerji Haftası, enerji sektörünün önde gelen temsilcilerini Cape Town'da buluşturdu

15.10.2026 - 18:47

Dermatolog ve plastik cerrahi uzmanları Antalya'da buluştu

15.10.2026 - 18:07

Çorum'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 2 kişi yaralandı

15.10.2026 - 18:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Uluslararası eğitimde artık yeni bir ligdeyiz”

15.10.2026 - 17:59

İnegöl Belediyesi’nin ev sahipliğinde 55. MODEF EXPO heyecanı başladı

15.10.2026 - 17:49

Kars Valisi Ziya Polat, vatandaşların talep ve sorunlarını dinledi

15.10.2026 - 17:43

Mustafa Gür, TASKK Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

15.10.2026 - 17:28

Tekirdağ'da ruhsatsız silah operasyonunda 10 zanlı gözaltına alındı

15.10.2026 - 17:27

Av. Altıparmak’tan sel ve taşkın mağdurlarına hukuki yol haritası

15.10.2026 - 17:27

Bakan Çiftçi: “Bütün imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız”

15.10.2026 - 17:23
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam