Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Iğdır'da üretilen meyve ve sebzelerin ömrü soğuk hava deposuyla uzayacak

Yayınlama: 26.12.2025 - 21:02
Paylaş:

IĞDIR (AA) - Iğdır'da üretilen meyve ve sebzelerin ömrü, Iğdır Valiliğinin hayata geçireceği soğuk hava deposuyla uzatılacak.

Sahip olduğu iklim yapısı ve coğrafi koşulları nedeniyle birçok sebze ve meyve türünün yetiştirildiği kentte tarımın geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda Iğdır Valiliği ve İl Özel İdaresince, Iğdır'da üretilen meyve ve sebzelerin daha uzun süre muhafazası için soğuk hava deposu yapılıyor.

Bayraktutan köyünde yapımına başlanan soğuk hava deposunun temeli, Iğdır Valisi Ercan Turan, İl Emniyet Müdürü Niyazi Turgay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kasım Çarman ve ilgililerin katılımıyla atıldı.

30 milyon 654 bin lira bütçeli deponun büyüklüğü 1200 metrekare olacak.

Deponun içinde, 150 metrekare büyüklüğünde 4 soğuk oda, 50 metrekare ön soğutma alanı, 550 metrekare de açık alan yer alacak.

Programda konuşan Vali Ercan Turan, Iğdır'ın mevsim koşulları açısından avantajlı bir il olduğunu söyledi.

Türkiye koşullarına göre Iğdır'da ürünleri erken üretebildiklerini anlatan Turan, "Kayısımız daha erken çıkıyor, birçok meyvemiz erken çıkıyor. Ama biz ürünümüzü daha değerli kılmak için, bunu uygun koşullarda atmosferik basınçlı sistemlerle koruyabilmek ve bu ürünleri taze, ilk günkü kıvamında uzun zamanda saklayıp değerlenmesini sağlamakta ciddi bir avantaj sağlayacak." dedi.

Son zamanlarda sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmanın zorlaştığını dile getiren Turan, şunları kaydetti:

“Özellikle kurutarak meyveleri dondurmaya yönelik de bir sistem arayışı içerisindeyiz. Meyveleri kurutarak dondurup inşallah bu köyümüzün de ismini kullanarak burada güzel bir ürün elde edeceğiz. Markalaşacağız. Bunda da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü Bayraktutan köyü sakinleri son derece çalışkan insanlar ve gayretliler. Biz bu topraklardaki üretim yapmak isteyen herkese destek olmaya devam edeceğiz. Allah onlardan razı olsun."

Toprağın ve üretimin korunması gerektiğini anlatan Turan, "Toprağımızı korumak zorundayız. Gıda güvenliği çok önemli. Biz üreten insanlara saygı duyuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Köylü milletin efendisidir.' O efendi olduğu dönemler çok yakında gelecek, göreceksiniz. Üreten insanlar başımızın tacı. Dünyada gıda fiyatları artıyor, bu konuda emek ve çaba gösteren insanların sayısı azalıyor. Bu noktada biz emek vermek isteyen insanlara son derece destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

# Iğdır # meyve ve sebzelerin ömrü # soğuk hava deposu # Tarım # üretim
Son Haberler

Samsun'da 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 2 kişi yaralandı

15.10.2026 - 22:47

Futbol: Trendyol 1. Lig

15.10.2026 - 22:47

Trabzonspor’dan Finlandiya’da 4 gollü zafer: KuPS deplasmanında kazandı

15.10.2026 - 22:25

İçişleri Bakanı Çiftçi, İstanbul ve çevre illerdeki yağışa ilişkin son durumu açıkladı:

15.10.2026 - 22:07

Kayseri'de Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri düzenlendi

15.10.2026 - 21:27

Zonguldak'ta heyelanın ardından bir apartman tedbir amacıyla boşaltıldı

15.10.2026 - 21:27

İstanbul’da sel felaketi: 3 bin 55 kişi kurtarıldı

15.10.2026 - 21:21

Mardin 1969 Spor-Fatih Karagümrük maçının ardından

15.10.2026 - 20:47

Sakarya'da sağanak nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı

15.10.2026 - 20:47

Antalya'da içerisine yağmur suyu alan özel halk otobüsünün işletmecisine cezai işlem

15.10.2026 - 20:07
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam