Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Dünya
Dünya

Gazze Mahkemesi'nde ikinci gün: İsrail’in aç bırakma, yıkım ve ekolojik kırım suçları ele alındı

İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarını araştırmak üzere kurulan bağımsız uluslararası girişim “Gazze Mahkemesi”nin nihai oturumunun ikinci gününde, İsrail’in “aç bırakma, ekolojik kırım ve konutların yıkımı” başlıkları ele alındı.

Yayınlama: 24.10.2025 - 14:21
Paylaş:

ANKARA - BHA

İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu’nda, eski Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Raportörü Prof. Dr. Richard Falk başkanlığında gerçekleştirilen “Gazze Mahkemesi: Nihai Oturum”un ikinci gününde düzenlenen “Suçlar” oturumunda, çeşitli uzmanlar ve görgü tanıkları İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Aç bırakma” oturumunda insani kriz vurgusu

Eski BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Direktörü ve Gazze Aşevi’nin kurucusu Hani Almadhoun, “Aç Bırakma ve Tasarlanmış Kıtlık” başlıklı çevrim içi sunumunda, İsrail’in 9 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye gıda, ilaç ve temel ihtiyaçların girişini büyük ölçüde engellediğini belirtti.

Almadhoun, “İsrail, ateşkes sonrası dahi insani yardımların Gazze’ye ulaşmasını engelliyor. Bu durum kasıtlı bir aç bırakma stratejisidir.” dedi.

Eski BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Hilal Elver ise “kıtlık ilanı ve insani yardımın silah olarak kullanılması” konulu konuşmasında, Gazze nüfusunun yüzde 91’inin gıda güvensizliği yaşadığını belirtti. Elver, “2025’te kıtlık derinleşti, sistem çöktü. Binlerce kişi yardım beklerken hayatını kaybetti. Bu kasıtlı aç bırakma suçu unutulmamalı ve affedilmemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Ekolojik kırım” sunumlarında çevresel yıkım detayları paylaşıldı

Bethlehem Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mazin Qumsiyeh, “Gazze’de Soykırımla Birlikte Yaşanan Ekolojik Katliamın Boyutu” başlıklı sunumunda, İsrail’in milyonlarca ağacı yok ettiğini ve çevreye büyük zarar verdiğini söyledi. Qumsiyeh, “Gazze’deki çevresel felaketin uzun vadede bombalardan daha fazla can kaybına yol açacağı öngörülüyor.” dedi.

Liverpool Üniversitesi’nden Prof. David Whyte ise “Ekolojik Katliam ve Soykırımla Bağlantıları” başlıklı konuşmasında, tarım alanları, su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğe yönelik saldırıların bilinçli bir askeri strateji olduğunu vurguladı.

Whyte, “Gazze’nin tarım arazileri, balıkçılık alanları ve yeşil örtüsü sistematik şekilde hedef alındı. Bölgedeki ağaçların yüzde 97’si, seraların yüzde 82’si, otlakların yüzde 89’u yok edildi.” ifadelerini kullandı.

“Konutların yıkımı” oturumunda tanıklıklar dikkat çekti

Filistinli gazeteci Mohamed Al Helou, “Evler Hedef Olduğunda: Gazze’den Bir Tanıklık” başlıklı sunumunda, İsrail bombardımanlarının ardından Gazze’de sokakların, mahallelerin ve evlerin tamamen yok olduğunu aktardı.

BM Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal ise “Gazze’nin yıkımından sorumlu tutulmak ve hesap vermek” başlıklı konuşmasında, İsrail’in Gazze’deki yerleşim yerlerini kasıtlı olarak hedef aldığını belirterek, “Evlerin kitlesel yıkımı, toplumsal yaşamı parçalıyor ve kültürel hafızayı yok ediyor.” dedi.

Rajagopal, Gazze’de yaklaşık 2 milyon insanın acil barınma ihtiyacı bulunduğunu vurgulayarak, “İsrail’in eylemlerinden sorumlu tutulması ve tazminat ödemesi gerekiyor. Gazze Mahkemesi bu açıdan tarihi bir adım niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

İki gün süren oturumlarda, görgü tanıkları ve uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler, İsrail’in Gazze’de işlediği “aç bırakma”, “ekolojik kırım” ve “konut yıkımı” suçlarının kapsamını gözler önüne serdi.

Son Haberler

Bodrum açıklarında 35 düzensiz göçmen yakalandı

01.11.2026 - 23:27

Bilek güreşinde dünya ikincisi Merve Keskin, Samsun'da çiçeklerle karşılandı

01.11.2026 - 23:27

Kasımpaşa-Beşiktaş maçının ardından

01.11.2026 - 22:47

Bodrum FK-Eminevim Ümraniyespor maçının ardından

01.11.2026 - 22:07

Futbol: Trendyol 1. Lig

01.11.2026 - 21:28

Güney Kore Devlet Başkanı Lee'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin paylaşım:

01.11.2026 - 21:27

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

01.11.2026 - 20:47

Gençlerbirliği, Alanyaspor maçının hazırlıklarını tamamladı

01.11.2026 - 20:07

Karabük'te Uluslararası Safran Festivali başladı

01.11.2026 - 20:07

Kütahya'da kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

01.11.2026 - 19:27
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam