Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Bilim
Bilim

Eczacı ve diş hekimlerinden istihdamın artırılması çağrısı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), sağlık alanında kamu istihdamının artırılması amacıyla Ankara'da ortak basın açıklaması yaptı. TEB Başkanı Mehmet İrfan Demirci, eczacı atama kontenjanlarının ihtiyaçlar doğrultusunda artırılması ve uzun vadeli bir istihdam planlaması yapılması çağrısında bulundu.

Yayınlama: 06.11.2026 - 15:33
Paylaş:

Şevket GÖLÜK - BHA

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık Bakanlığı önünde düzenledikleri ortak basın açıklamasında eczacı ve diş hekimlerinin kamuya atanmasına yönelik kadro planlamasını değerlendirdi.

TEB Başkanı Mehmet İrfan Demirci, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 618 kişilik eczacı ve uzman eczacı atama kadrosunun, atama bekleyen meslek mensuplarının taleplerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.

Eczacıların ilaçların güvenli, etkili ve akılcı kullanımında önemli görevler üstlendiğini ifade eden Demirci, kamu kurumlarındaki eczacı istihdamının artırılmasının sağlık hizmetlerinin niteliğine de katkı sağlayacağını söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor

Eczacılık fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanlarının istihdam ihtiyaçları dikkate alınarak planlanması gerektiğini belirten Demirci, Türkiye'de yaklaşık 25 bin öğrencinin eczacılık eğitimi aldığını ve her yıl yaklaşık 4 bin kişinin mezun olduğunu aktardı.

Türk Eczacıları Birliğinin İŞKUR iş birliğiyle bugüne kadar 1800 eczacının toplum eczanelerinde istihdam edilmesini sağladığını belirten Demirci, yardımcı eczacılarla birlikte bu sayının 7 bine yaklaştığını ifade etti.

Demirci, eğitim ve istihdam süreçlerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"İhtiyaç duyulan eczacı kadroları açılmalı"

Kamu sağlık kuruluşlarında eczacıların görev alabileceği farklı alanlar bulunduğunu belirten Demirci, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, klinik eczacılık hizmetlerinde, evde sağlık hizmetlerinde, farmakovijilans birimlerinde ve Sosyal Güvenlik Kurumunda eczacı istihdamının artırılması gerekiyor. Ceza infaz kurumlarında ihtiyaç duyulan eczacı kadroları açılmalı, özel hastanelerdeki eczacı istihdam standartları da kamudaki standartlarla uyumlu hâle getirilmelidir."

Özel hastanelerde yatak başına düşen eczacı sayısının kamu hastanelerindeki standartlarla uyumlu olması gerektiğini belirten Demirci, ilaç sanayisinde eczacı istihdamının desteklenmesini de önerdi.

Sağlık alanında ortak istihdam planlaması önerisi

Sağlık insan gücü planlamasının meslek örgütleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle yürütülmesi gerektiğini ifade eden Demirci, eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının bilimsel veriler ve uzun vadeli ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesini istedi.

Demirci, "Eczacıların bilgi ve birikimini sağlık hizmetlerine daha fazla dâhil etmek, toplum sağlığına yapılan bir yatırımdır. Sağlık sistemimizin ihtiyaçları ile meslektaşlarımızın istihdam beklentilerini buluşturacak planlamanın kamu otoritesi tarafından hayata geçirilmesi bir zorunluluktur." dedi.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara çağrıda bulunan Demirci, eczacı istihdamını artıracak somut adımlar atılmasını, ihtiyaç duyulan kadroların açılmasını ve atama sayılarının yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TRT World Forum 2026'da konuştu:

06.11.2026 - 20:17

Nemrut Kalderası Milli Parkı karla beyaza büründü

06.11.2026 - 18:57

Emre Belözoğlu için imza töreni yapıldı

06.11.2026 - 18:18

Türkiye SKIL Enduro ve ATV Şampiyonası heyecanı yarın Rize'de başlayacak

06.11.2026 - 17:37

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Malatya'da Valilik ve Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti

06.11.2026 - 17:37

Anadolu'nun yaban koyunları doğaya geri dönüyor

06.11.2026 - 17:28

Katledilen Öğretmen Hilal Mete gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı

06.11.2026 - 17:25

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Malatya'da 3 tesisin açılışını gerçekleştirdi

06.11.2026 - 17:17

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakan Yardımcısı Hamidi'yi kabul etti

06.11.2026 - 17:17

İstanbul barajlarında doluluk yüzde 61,5'e yükseldi

06.11.2026 - 17:14
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam