Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Deprem bölgesi ihracatta 25 milyar doları aştı

Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki illerin ihracatının geçen yıl 25 milyar 10 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Açıklamada, “Deprem bölgesindeki illerimizin ihracatta yeniden yükselişe geçmesi, aziz milletimizin dirayetinin ve Türkiye'nin sarsılmaz üretim gücünün açık bir göstergesidir.” denildi.

Yayınlama: 06.02.2026 - 14:02
Paylaş:

ANKARA-BHA

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından 2023-2025 döneminde toplam 3,6 trilyon lira harcama yapıldığı belirtilirken, 2026 yılı bütçesinde bölgedeki ihtiyaç ve hasarların giderilmesi için 653 milyar lira kaynak ayrıldığı ifade edildi.

Açıklamada, devletin tüm kurumlarıyla bölgenin yeniden inşası ve ekonomik hayatın canlandırılması için yoğun çalışma yürüttüğü vurgulandı.

“Yanındayız Projesi” hayata geçirildi

Depremin ilk gününden itibaren yardım ve lojistik faaliyetlerinin koordine edildiği belirtilen açıklamada, yurt dışından gelen yardım malzemelerinin gümrük vergisinden muaf şekilde ülkeye sevk edildiği, bu kapsamda toplam 7 bin 909 sevk işleminin gerçekleştirildiği aktarıldı.

Ticaretin kalıcı ve sürdürülebilir biçimde yeniden güçlendirilmesi amacıyla bu yıl itibarıyla “Yanındayız Projesi”nin devreye alındığı bildirildi.

Fahiş fiyat ve rekabet ihlallerine ceza

Deprem bölgesinde acil ihtiyaç ürünlerine yönelik fiyat artışlarının yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen 331 e-satıcıya yaklaşık 79 milyon lira, hazır beton ve çimento fiyatlarında artış yaptığı belirlenen 39 işletmeye ise 54 milyon lira idari para cezası verildiği kaydedildi.

Ayrıca rekabet ihlalleri kapsamında 40’ın üzerinde teşebbüse toplam yaklaşık 610 milyon lira ceza uygulandığı bildirildi.

İhracatta kademeli artış

Bakanlık verilerine göre deprem bölgesi illerinin toplam ihracatı:

Son verilere göre bölge ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,2 artış gösterdi.

İhracatçıya finansman desteği

Türk Eximbank tarafından deprem bölgesindeki firmalara kredi vade uzatımı imkanı sağlandığı, uluslararası kuruluşlardan temin edilen 200 milyon dolarlık kaynağın bölgedeki firmaların yatırım harcamalarında kullanıldığı bildirildi. Bölgede faaliyet gösteren ihracatçılara 2023’te 1,6 milyar dolar, 2024’te 2,3 milyar dolar, geçen yıl ise 2,1 milyar dolar kredi ve finansman desteği sağlandığı aktarıldı.

Esnaf ve kooperatiflere destek

Depremden etkilenen illerde esnaf ve sanatkarlara 2023’te 6,7 milyar lira, 2024’te 18 milyar lira, 2025’te ise 29,5 milyar lira faiz indirimli kredi kullandırıldığı bildirildi. KOOP-DES kapsamında 2023 ve 2024’te toplam 10,1 milyon lira hibe desteği sağlanırken, 2025 yılı için 7 milyon liralık destek kararı alındı.

Son Haberler

Kars'ta kızıl tilki, piknikçilerin sofrasına ortak oldu

01.11.2026 - 12:47

Sakarya'da "Türkiye Pedallıyor Cumhuriyet Sürüşü" etkinliği

01.11.2026 - 12:07

Isparta'da 86 avcı denetlendi, 1 kişiye işlem yapıldı

01.11.2026 - 11:37

Türkiye'de sulanan tarım arazisi 7,4 milyon hektara ulaşacak

01.11.2026 - 11:35

Bilkent ve Boğaziçi üniversiteleri 12 uluslararası bilim insanını araştırma kadrolarına kazandırıyor

01.11.2026 - 11:27

Çavdır–Söğüt yolunda kaza: 2 ölü, 3 yaralı

01.11.2026 - 11:27

Atabey OSB'de 15 bin kişilik istihdam hedefi

01.11.2026 - 11:19

TBMM'de bu hafta bütçe maratonu: Beş bakanlık komisyonda

01.11.2026 - 11:13

Diyarbakır Havalimanı'na yeni iniş sistemi kuruldu

01.11.2026 - 11:05

Sosyal medyada 15 yaş sınırı başladı: Yeni kurallar neler?

01.11.2026 - 10:33
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam