Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Davraz Kayak Merkezi'nde çığ tatbikatı yapıldı

Yayınlama: 26.02.2026 - 19:17
Paylaş:

ISPARTA (AA) - Davraz Kayak Merkezi'nde çığda arama kurtarma kapasitesinin artırılması amacıyla eğitim ve tatbikat gerçekleştirildi.

AFAD Isparta İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen "Çığda Arama Kurtarma Eğitimi ve Tatbikatı"na kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının gönüllüleri katıldı.

Kar analizinin ardından tatbikatta kaba arama, dedektör köpekler ve sondayla arama ile teknolojik cihazlarla yer tespiti uygulamalı olarak yapıldı.

Tatbikatın son aşamasında senaryo gereği çığ altında kalan afetzedeler kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Tıbbi müdahale ve tahliye süreçleri başarıyla tamamlandı.

AFAD Isparta İl Müdürü Bilal Öztürk, gazetecilere, ekiplerin öncesinde teorik ve uygulamalı eğitim aldığını söyledi.

Çığ bölgelerine yönelik eğitimler verdiklerini belirten Öztürk, kış dağcılığı kapsamında olumsuz hava ve arazi şartlarında barınma tekniklerinin de uygulandığını ifade etti.

Isparta AFAD ekiplerinin kısa süre önce Uludağ'da çığda arama kurtarma eğitimi aldığını dile getiren Öztürk, il genelinde kamu kurumları, jandarma, UMKE ve akredite sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli şekilde kapasite artırma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Çığda arama yöntemlerine ilişkin bilgi veren Öztürk, profesyonel dağcı ve kayakçılar ile arama kurtarma ekiplerinin üzerinde bulunan verici cihazlar sayesinde çığ altında kalan kişilerin konum ve derinlik bilgilerinin tespit edilebildiğini belirtti.

Cihaz bulunmayan durumlarda ise sondalama yönteminin uygulandığını aktaran Öztürk, "Sondalama ekibinin arkasında yer alan bayrakçılar bulgu tespit ettiğinde işaretleme yapıyor. Kürekçiler de işaretlenen noktada kazı çalışması gerçekleştiriyor." dedi.

Hayrat Arama Kurtarma Timi Ekip Lideri Yavuz Genç ise tatbikatın eğitici ve öğretici olduğunu ifade ederek, olası bir çığ felaketinde nasıl hareket edeceklerini uygulamalı olarak öğrendiklerini kaydetti.

İHH Isparta Arama Kurtarma Ekip Lideri İbrahim Yağız da afet anında müdahale yöntemlerini sahada uygulamanın önemine dikkati çekerek, eğitimde edindikleri bilgileri tatbikatla pekiştirdiklerini ifade etti.

# Davraz Kayak Merkezi # Isparta
Son Haberler

Afrika Enerji Haftası, enerji sektörünün önde gelen temsilcilerini Cape Town'da buluşturdu

15.10.2026 - 18:47

Dermatolog ve plastik cerrahi uzmanları Antalya'da buluştu

15.10.2026 - 18:07

Çorum'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 2 kişi yaralandı

15.10.2026 - 18:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Uluslararası eğitimde artık yeni bir ligdeyiz”

15.10.2026 - 17:59

İnegöl Belediyesi’nin ev sahipliğinde 55. MODEF EXPO heyecanı başladı

15.10.2026 - 17:49

Kars Valisi Ziya Polat, vatandaşların talep ve sorunlarını dinledi

15.10.2026 - 17:43

Mustafa Gür, TASKK Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi

15.10.2026 - 17:28

Tekirdağ'da ruhsatsız silah operasyonunda 10 zanlı gözaltına alındı

15.10.2026 - 17:27

Av. Altıparmak’tan sel ve taşkın mağdurlarına hukuki yol haritası

15.10.2026 - 17:27

Bakan Çiftçi: “Bütün imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız”

15.10.2026 - 17:23
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam