Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Başkanlığını 2 yıldır Türkiye'nin yürüttüğü BM Orman Forumu toplantısı sona erdi

Yayınlama: 15.05.2026 - 23:18
Paylaş:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Başkanlığını 2 yıldır Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi İsmail Belen'in yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Orman Forumunun (UNFF21) toplantısı sona erdi.

New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinde bu yıl 21'ncisi düzenlenen ve bir hafta süren toplantı tamamlandı.

Belen, toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, 2 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevi sırasında verdikleri destek dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti. Belen, "Yeni başkana ve yeni büroya başarılar diliyorum. Forumun, çalışmalarına özveri, bilgelik ve güçlü bir işbirliği ruhuyla devam edeceğinden eminim." dedi.

İsmail Belen, toplantı sonrası AA'ya yaptığı açıklamada, UNFF ile Türkiye'nin tarihi bir ilişkisi olduğunu belirterek, "UNFF'de Türkiye oldukça etkin. Burada etkin olmak uluslararası arenada da etkin olmak anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

"Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye, hem dünyanın en güçlü ormancılık organizasyonuna sahip hem en güçlü ormancılık faaliyeti yürüten ülkelerden biri." diyen Belen, ormanların tüm dünyada azaldığına, Türkiye'de ise hem ağaçlandırma hem de iyileştirme yoluyla arttığına işaret etti.

Türkiye'nin çalışma ve tecrübelerini UNFF'de aktardıklarını belirten Belen, "Biz ilk orman envanterini 1973'te çıkarmıştık. O tarihten bu yana Türkiye ormanları yaklaşık 4 milyon hektar arttı. Bu çok ciddi bir rakam ve BM dahil birçok örgütün raporlarında yer aldı. Türkiye'de ormanların artmasını bütün dünya takdirle izliyor." diye konuştu.

Belen, uluslararası toplantılarda insanların Türkiye'nin başarısının arkasındaki faktörleri sorduğunu dile getirerek, "Türkiye, ormancılık mevzuatı, teşkilatı ve eğitimi açısından dünyanın en iyisi. Hiçbir ülkede 12 tane orman fakültesi yok." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de ormancılığın Türk insanının da kabulünü alan bir konu olduğunu söyleyen Belen, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede de tartışmasız dünyanın bir numarası olduğunu ifade etti.

- BM Orman Forumu

Birleşmiş Milletler Orman Forumu, 2000 yılında kurulmuş, orman politikalarının uyumlaştırılmasını, bilgi ve kaynak paylaşımının desteklenmesini ve küresel orman hedeflerine ulaşılmasını amaçlayan üst düzey bir hükümetler arası politika platformu. UNFF toplantıları, ormanların sürdürülebilir yönetimi, korunması ve geliştirilmesi konularında uluslararası işbirliğini teşvik eden önemli bir hükümetler arası mekanizma niteliği taşıyor.


# BM Orman Forumu (UNFF21) # İsmail Belen
Son Haberler

GÜNCELLEME 2 - Gürcistan'dan kalkan iki kişilik özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı

09.09.2026 - 15:32

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde "sayokan" gösterisi

09.09.2026 - 15:17

Van Gölü sahillerine ulaşımı kolaylaştıracak projede çalışmalar sürüyor

09.09.2026 - 14:47

Malatya'da Uluslararası ve Liseler Arası İHA Yarışı başladı

09.09.2026 - 13:47

Bakan Kurum'dan Göcek'teki deniz çayırlarına ilişkin paylaşım:

09.09.2026 - 13:32

Hacı Bektaş Veli Külliyesi 8 ayda 385 bin ziyaretçiyi ağırladı

09.09.2026 - 13:17

Şanlıurfa'da kamyona çarpan hafif ticari araçtaki 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

09.09.2026 - 13:17

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis ile görüştü

09.09.2026 - 12:47

GÜNCELLEME - Adana'daki orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor

09.09.2026 - 12:32

İş Bankası ve Burgan Bank'tan kredi kartı anlaşması

09.09.2026 - 12:32
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam