Ekonomi
Balon balığı avcılığına verilen destek artırıldı: Kilit türde fiyat yüzde 40 yükseldi
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile benekli balon balığı avcılığına yönelik destekleme tutarı 25 liradan 35 liraya çıkarıldı. Diğer türler için mevcut destek sürerken, bankalara ödenen komisyon oranı da düşürüldü.
Yayınlama: 16.05.2025 - 09:28
ANKARA-BHA
Türkiye’de deniz ekosistemine zarar veren istilacı türlerle mücadele kapsamında yürütülen balon balığı avcılığı destek programında önemli bir güncelleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile destekleme tutarlarında artışa gidildi.
Karara göre, özellikle ekosisteme verdiği zararlarla öne çıkan benekli balon balığı (Lagocephalus sceleratus) için 100 bin adede kadar olan avcılıkta, balık başına verilen destekleme tutarı 25 liradan 35 liraya yükseltildi. Böylece, bu türde destek miktarı yüzde 40 oranında artırılmış oldu.
Diğer türlerde destek sabit kaldı
Benekli balon balığı dışındaki diğer türler için 200 bin adede kadar olan miktarda balık başına 10 lira destek ödenmeye devam edilecek. Bu türlerin destekleme oranında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
Ziraat Bankası komisyon oranı düşürüldü
Destekleme ödemelerini gerçekleştiren Ziraat Bankası’na verilen komisyon oranı da yeniden düzenlendi. Daha önce üreticilere ödenen toplam destekleme tutarının %0,2’si olarak belirlenen komisyon oranı, yeni düzenlemeyle %0,05’e düşürüldü.
Uygulama Bakanlık tarafından yürütülecek
Destekleme programına ilişkin kararların uygulanması ve ödemelerin yürütülmesi süreci, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koordine edilecek.
Balon balığı, özellikle Akdeniz’de hızla yayılarak yerli balık türlerini tehdit etmesi ve balıkçı ağlarına zarar vermesi nedeniyle uzun süredir kontrollü avlanma yoluyla azaltılması hedeflenen türler arasında yer alıyor.
Son Haberler
GÜNCELLEME 2 - Gürcistan'dan kalkan iki kişilik özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı
09.09.2026 - 15:32
Çanakkale Şehitler Abidesi'nde "sayokan" gösterisi
09.09.2026 - 15:17
Van Gölü sahillerine ulaşımı kolaylaştıracak projede çalışmalar sürüyor
09.09.2026 - 14:47
Malatya'da Uluslararası ve Liseler Arası İHA Yarışı başladı
09.09.2026 - 13:47
Bakan Kurum'dan Göcek'teki deniz çayırlarına ilişkin paylaşım:
09.09.2026 - 13:32
Hacı Bektaş Veli Külliyesi 8 ayda 385 bin ziyaretçiyi ağırladı
09.09.2026 - 13:17
Şanlıurfa'da kamyona çarpan hafif ticari araçtaki 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı
09.09.2026 - 13:17
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis ile görüştü
09.09.2026 - 12:47
GÜNCELLEME - Adana'daki orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor
09.09.2026 - 12:32
İş Bankası ve Burgan Bank'tan kredi kartı anlaşması
09.09.2026 - 12:32
Son Makaleler
Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi
90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları
Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri
Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi
Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar
Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik
Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!
Kategoriler