Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Bakan Bolat: Enflasyondaki gerileme devam ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yıllık enflasyonun Aralık 2025 itibarıyla yüzde 30,89’a gerileyerek son 49 ayın en düşük seviyesine indiğini belirterek, “Enflasyonda devam eden düşüş süreci ümit verici” dedi.

Yayınlama: 05.01.2026 - 13:32
Paylaş:

ANKARA-BHA

Bakan Bolat, 2025 yılı Aralık ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya hesabından paylaştı. Türkiye ekonomisinde toparlanma ve dengelenme sürecinin başarıyla devam ettiğini vurgulayan Bolat, ekonomik büyüme, istihdam artışı, ihracat performansı ve imalat PMI verilerindeki olumlu seyrin enflasyondaki düşüşle birlikte sürdüğünü ifade etti.

Bolat, Aralık ayında aylık enflasyonun yüzde 0,89 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 30,89’a gerilediğini belirterek, “Bu seviye son 49 ayın en düşük oranıdır. 2024 yıl sonuna göre yıllık enflasyonda 13,49 puanlık düşüş sağlanmıştır. Ekonomi programının kararlılıkla uygulanması bu olumlu tabloyu beraberinde getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Çekirdek enflasyon ve hizmet grubu geriledi

Enerji, gıda, içecekler, tütün ve altın hariç TÜFE (Çekirdek-C) aylık enflasyonunun Aralık ayında yüzde 0,63 ile son 52 ayın en düşük seviyesine indiğini kaydeden Bolat, yıllık çekirdek enflasyonun da yüzde 31,08 ile son 49 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Gıda fiyatlarında aylık enflasyonun Aralık ayında yüzde 1,99, yıllık enflasyonun ise yüzde 28,31 olduğunu belirten Bolat, hizmetler grubunda aylık enflasyonun yüzde 0,89 ile son 56 ayın, yıllık enflasyonun ise yüzde 43,99 ile son 44 ayın en düşük seviyesine gerilediğini aktardı.

Kira fiyatlarında aylık enflasyonun yüzde 1,65 ile son 48 ayın, yıllık enflasyonun ise yüzde 61,61 ile son 34 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği bilgisi de paylaşıldı.

İhracatta rekor, istihdamda istikrar

Ekonominin son 21 çeyrektir büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Bolat, bu büyümenin istihdam piyasası ve dış ticaretteki olumlu gelişmelerle desteklendiğini belirtti. Bolat, 2025 yılında ihracatın yüzde 4,5 artışla 273,4 milyar dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını, mal ve hizmet ihracatının ise 396,5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

İşsizlik oranının Kasım ayında yüzde 8,6 olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, işsizliğin son 31 aydır tek haneli seviyede seyrettiğini ifade etti.

“Fiyat istikrarı için adımlar sürecek”

Cari işlemler hesabında sağlanan kalıcı iyileşmelerin ekonominin dayanıklılığını artırdığını vurgulayan Bolat, 2026 yılında da fiyat istikrarını tesis etmeye yönelik adımların kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.

Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak dezenflasyon sürecinin desteklenmesi amacıyla fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele başta olmak üzere, piyasa işleyişini bozucu uygulamalara karşı denetimlerin devam edeceğini kaydetti.

Son Haberler

Diyarbakır'da kamyon ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 2 kişi öldü, 12 kişi yaralandı

03.11.2026 - 00:48

İstanbul'da gök gürültülü sağanak hayatı olumsuz etkiledi

03.11.2026 - 00:47

İstanbul'da gök gürültülü sağanak etkili oluyor

02.11.2026 - 23:27

GÜNCELLEME - Kayseri'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

02.11.2026 - 23:27

Aksaray'da bir evi kurşunlayan zanlı tutuklandı

02.11.2026 - 22:47

YEE, Moskova'da ebru ve kat'ı atölyeleri düzenledi

02.11.2026 - 22:07

Muğla'da yelkenli okul gemisi "STS Bodrum" yeniden suya inmeye hazır

02.11.2026 - 21:27

Antalya'da sağanak hayatı olumsuz etkiliyor

02.11.2026 - 21:27

Hatay'da dereye düşen otomobilin sürücüsü yaralandı

02.11.2026 - 20:47

Prof. Dr. Kemal Şamlıoğlu TBMM Genel Sekreterliğine atandı

02.11.2026 - 20:35
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam