Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Ankara Adliyesi adli emanetinde 1926 yılına ait defter bulundu

- Osmanlı ve Latin alfabesi ile yazılmış 1926'ya ait olduğu belirlenen Emanet Memurluğu Eşya-yı Cürmiye Defteri, "Cumhuriyetin erken dönem adli uygulamalarına ışık tutacak" nitelik taşıyor

Yayınlama: 21.01.2026 - 11:47
Paylaş:

ANKARA (AA) - Ankara Adliyesi Adli Emanet Deposunda yürütülen tasfiye işlemleri sırasında, 1926 yılına ait olduğu belirlenen Emanet Memurluğu Eşya-yı Cürmiye Defteri tespit edildi.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın girişimiyle Ankara Adliyesi Adli Emanet Deposunda "Cumhuriyetin erken dönem adli uygulamalarına ışık tutacak" nitelikteki Osmanlı ve Latin alfabesiyle yazılmış defter, gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca incelenen defterin "tarihi eser niteliği taşıdığı" tespit edildi. Defterin tescile tabi olduğu ve ilgili mevzuat gereği yurt dışına çıkarılamayacağı vurgulandı. Adli emanet arşivi açısından önemli bir kurum hafızası niteliği taşıyan defter, hem hukuki hem de tarihsel değer taşıyor.

Cumhuriyetin ilk döneminde yürütülen adli işlemlerle ilgili çalışmaların yer aldığı defterin, korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kullanılmak üzere üretilen ve dönemin adlandırmasıyla "Emanet Memurluğu Eşya-yı Cürmiye Defteri", kağıt restoratörleri tarafından aslına uygun hale getirilecek.

- Gelecek nesillere aktarılacak

Emanet Memurluğu Eşya-yı Cürmiye Defteri'ne ilişkin konuşan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Büro Müdürü Mehmet Semih Demir, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Bürosu olarak depolarımızda yapılan tasfiye sırasında tespit ettiğimiz defterin, 1926 yılına ait olduğuna dair Kültür Bakanlığı tarafından ön rapor düzenlendi." bilgisini verdi.

Defterin bir asırlık olduğuna işaret eden Demir, "Adalet Bakanlığı ve Ankara Adliyesi olarak bu defterin gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmaları başlattık ve muhafaza altına aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla çalışmalarımız devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

# Adalet Bakanlığı # Ankara Adliyesi Adli Emanet Deposu # Emanet Memurluğu Eşya-yı Cürmiye Defteri
Son Haberler

GÜNCELLEME 2 - Gürcistan'dan kalkan iki kişilik özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı

09.09.2026 - 15:32

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde "sayokan" gösterisi

09.09.2026 - 15:17

Van Gölü sahillerine ulaşımı kolaylaştıracak projede çalışmalar sürüyor

09.09.2026 - 14:47

Malatya'da Uluslararası ve Liseler Arası İHA Yarışı başladı

09.09.2026 - 13:47

Bakan Kurum'dan Göcek'teki deniz çayırlarına ilişkin paylaşım:

09.09.2026 - 13:32

Hacı Bektaş Veli Külliyesi 8 ayda 385 bin ziyaretçiyi ağırladı

09.09.2026 - 13:17

Şanlıurfa'da kamyona çarpan hafif ticari araçtaki 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

09.09.2026 - 13:17

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis ile görüştü

09.09.2026 - 12:47

GÜNCELLEME - Adana'daki orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor

09.09.2026 - 12:32

İş Bankası ve Burgan Bank'tan kredi kartı anlaşması

09.09.2026 - 12:32
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam