Kitahaber.com | Gündem Haberleri ve Daha Fazlası
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

"15. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" İstanbul'da başladı

- Festivalde bu yıl oyuncu Rüçhan Çalışkur ve yönetmen Wang Xiaoshuai'ye "Sinema Onur Ödülü" takdim edildi

Yayınlama: 27.11.2025 - 11:32
Paylaş:

İSTANBUL (AA) - Bu yıl 15. kez "Herkes İçin Adalet" ilkesiyle sinemaseverlerle buluşan "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" İstanbul'da başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin sinema yoluyla hukuk ve adalete ilişkin sorunları gündeme getirdiğini söyledi.

Sözüer, bu yıl da dünyada çok ağır insan hakları ihlalinin yaşandığına işaret ederek, hukukun ve adaletin etkin gündem maddesi olması gerektiğini, festivalin de bu amaçla "Herkes İçin Adalet" ilkesiyle hukuk ve sinema dünyasını buluşturduğunu ifade etti.

Konuşmasında Filistin'e de yer veren Sözüer, şunları dile getirdi:

"Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen Filistin'de uzun yıllardır süregelen işgal ve abluka, Gazze'de on binlerce insanın imhası sürüyor. Sadece insanların yaşamları değil, yaşama dair her şeyi yok ediliyor. Savaşlar, ciddi biçimde artan silahlanma, eşitsizlikler ve adaletsizlikler umutları kırıyor ama dünyanın dört bir yanından cesur milyonlarca kişi, Sumud Filosu'yla hak ve özgürlüklere sahip çıkabiliyor."

Festivalin direktörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Bengi Semerci de "Adalet, herkesin istediği ama aynı zamanda herkesin korktuğu bir kelime. Bu festivalde onu öğrendik. İlk yılımızdan beri herkes için adalet diyoruz." dedi.

- Açılışta onur ödülleri verildi

Açılış töreninde oyuncu Rüçhan Çalışkur ve yönetmen Wang Xiaoshuai'ye "Sinema Onur Ödülü" takdim edildi.

Xiaoshuai, ödülü aldıktan sonra film yapmanın bir kaçış yolu olduğu yorumunu yaparak, "Film yaparken gerçeklikten, yalnızlıktan ve korkudan kaçmanın ve kurtulmanın çok iyi bir yolu olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda film yaparken bu sevgiye, barışa, adalete ve özgürlüğe ulaşmak için çok güçlü bir silah. Yani film karanlığın içinden gelen bir ışıktır." diye konuştu.

Hukukçu akademisyen Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise festival kapsamında "Akademik Onur Ödülü"nü aldı. Gazzeli yönetmen Rashid Mashrawi'ye de "Adalet Savunucusu Ödülü" takdim edildi.

Mashrawi, konuşmasında, "Kendi adıma bu festivalle aynı gemideymişiz gibi hissediyorum. Çünkü ben de yıllardır birçok filmde, birçok ülkede sadece adalet, özgürlük ve insan hakları arıyorum. Dolayısıyla bu ödül, benim için daha fazlasını katacak, beni sadece devam etmeye teşvik edecek, sorumluluk katacak." ifadelerini kullandı.

"Sinemaya Katkı Ödülü" ise görüntü yönetmeni Yorgos Arvanitis ile Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'ne verildi.

- Açılış filmi "İlahi Komedya"

Törende ayrıca yönetmenliğini Ali Asgari'nin üstlendiği, prömiyeri Venedik Film Festivali'nde gerçekleşen "İlahi Komedya" filmi izleyicilerle buluştu.

Bu yılki festivalde 35 ülkeden 40 film, İBB Beyoğlu Sineması, Pera Salonu, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi'nde gösterilecek.

"Adalet" konulu filmleri seyirciyle buluşturarak sinema, hukuk, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimlerinin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri ile birlikte geniş bilimsel bir tartışma platformu oluşturan festivalde, bu yılki Uluslararası Akademik Program'ın da teması "Yaşam Hakkı" olarak belirlendi.

Festival, 2 Aralık'ta sona erecek.

# "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" # Herkes İçin Adalet # ödül # sinemaseverler
Son Haberler

Bakan Kurum, İstanbul Afet Koordinasyon Toplantısı sonrası konuştu:

16.10.2026 - 00:47

Muğlaspor-Bursaspor maçının ardından

16.10.2026 - 00:07

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, "Türkiye-Kırgızistan Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Konferansı"na katıldı:

15.10.2026 - 23:27

Samsun'da 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 2 kişi yaralandı

15.10.2026 - 22:47

Futbol: Trendyol 1. Lig

15.10.2026 - 22:47

Trabzonspor’dan Finlandiya’da 4 gollü zafer: KuPS deplasmanında kazandı

15.10.2026 - 22:25

İçişleri Bakanı Çiftçi, İstanbul ve çevre illerdeki yağışa ilişkin son durumu açıkladı:

15.10.2026 - 22:07

Kayseri'de Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri düzenlendi

15.10.2026 - 21:27

Zonguldak'ta heyelanın ardından bir apartman tedbir amacıyla boşaltıldı

15.10.2026 - 21:27

İstanbul’da sel felaketi: 3 bin 55 kişi kurtarıldı

15.10.2026 - 21:21
Son Makaleler

Ekosistem Dengesi ve İnsan Etkisi

90'ların Moda Rüzgarı ve Günümüz Yansımaları

Dijital Çağın Gölgesinde: Teknolojinin Psikolojik Derinlikleri

Adaletin Teminatı: Masumiyet Karinesi

Modernleşme, Ekonomik Büyüme ve Kentin Yüzünü Değiştiren Yıllar

Veri Okyanusunda Yolculuk: Dijitalleşen Dünya ve Gizemli Dijital Kölelik

Dijital Devrimin Komik Yüzü: Türk Televizyonlarının İnternetle Dansı!

Kategoriler
Bilim Çevre Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür-Sanat Magazin Sağlık Spor Teknoloji Yaşam