KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen 2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası'nın açılış seremonisi gerçekleştirildi.
Türkiye'nin büyükler kategorisinde ilk kez ev sahipliği yaptığı organizasyona 38 ülkeden katılan 400'ün üzerinde sporcu, Gebze Olimpik Yüzme Havuzu'ndaki açılış seremonisinde ülke bayraklarıyla tribünleri selamladı.
Paralimpik sporcu Elif İldem'in kürsüye çıkarak yemin etmesinin ardından hazırlıklarını gerçekleştiren sporcular, madalya mücadelesi vermek için kıyasıya kulaç atmaya başladı.
12 Eylül Cumartesi günü sona erecek şampiyonada Türkiye'yi temsil edecek milli sporcular şunlar:
Kadınlar: Cemre Ateş, Cemre Demirdağ, Ceren Yergezen, Defne Kurt, Ebrar Bilge, Elif İldem, Esra Yüce, Fatma Çoban, İrem Serra Kırtık, Meryem Nur Tunuğ, Melisa Destan Erbey, Nil Şahin, Seçil Açıkgöz, Sevilay Öztürk, Zeynep Özbek
Erkekler: Baran Doruk Şimşek, Burak Koçak, Koral Berkin Kutlu, Muhammed Mustafa Karagün, Serhat Polat, Turgut Aslan Yaraman, Uğur Şenel, Umut Ünlü, Yaman Rüzgar Kızılet
Dünya Para Yüzme Başkanı Craig Nicholson, açılış töreninde yaptığı konuşmada, şampiyonanın 6 günlük yarış döneminin çok ötesinde geçeceğini ve Kocaeli'ye kalıcı miras bırakacağını söyledi.
Nicholson, bu yılın mart ayında görevlendirilen yerel organizasyon komitesinin, tesisin ve şampiyonanın tüm sporcular için hazır olmasını sağlamak amacıyla büyük özveriyle çalıştığını anlatarak, "Şampiyonanın başarıyla gerçekleşmesine destek olmak için emeklerini ortaya koyan tüm gönüllülere, hakemlere, teknik görevlilere ve sınıflandırmacılara da teşekkür ederim. Şampiyonaya katılan tüm sporculara ve ülkelere başarılar diliyorum. Bu anın tadını çıkarın, keyif alın ve en iyisini ortaya koyun. Herkese keyifli bir şampiyona diliyorum." diye konuştu.
- Aksu: "Hedefimiz, ülkemizi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına taşımak"
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Murat Aksu, 2036 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ev sahipliğinin hayalinin bugün burada provasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Her paralimpik oyunlarına, bir öncekinden daha fazla sporcuyla katılmak istediklerine değinen Aksu, şunları kaydetti:
"Havuzumuzun daha iyi imkanlara sahip olması için üstün çaba harcayan Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Gökhan Yavaşer'e ve burada görev yapan tüm kolluk kuvvetlerimizle, sağlık ekiplerimize teşekkür ediyorum. Sözlerimi komite olarak yolumuzu aydınlatan hedefle bitirmek istiyorum. Bizim vizyonumuz bir günle sınırlı değil. Gözümüz 2028, 2032'de, hatta ve hatta 2036'da. Hedefimiz nettir, ülkemizi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına taşımak."
TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise Kocaeli'de özel bir şampiyonaya şahitlik ettiklerinin altını çizdi.
Sporun çok özel ve güçlü bir olgu olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, "İçinde emek, inanç ve alın teri var. Elbette birlik, beraberlik ve kardeşlik var. O yüzden bugün burada hem ülkemizden hem de Avrupa'nın dört bir yanından gelen sporcular var. Onların değerli hocaları, antrenörleri ve hocaları var. Ben bu özel şampiyonaya desteklerini sağlayan tüm paydaşlara tebriklerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın da konuşma yaptığı açılış törenine, Çayırova Kaymakamı Ahmet Önal, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürü Gökhan Yavaşer, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, siyasi partilerin temsilcileri ve sporcuların yakınları ile vatandaşlar katıldı.
- Türkiye'nin şampiyona geçmişi
Türkiye, Avrupa Para Yüzme Şampiyonası tarihinde 4 altın, 9 gümüş ve 13 bronz olmak üzere 26 madalya kazandı.
Ay-yıldızlılar, 2024'teki son Avrupa Şampiyonası'nda 12 madalya (2 altın, 4 gümüş, 6 bronz) elde ederek organizasyon tarihindeki en başarılı performanslarından birini sergiledi.
- Gözler Defne, Sevilay ve Umut'ta
Türkiye'nin kadrosunda son dönemde uluslararası organizasyonlarda öne çıkan Defne Kurt, Sevilay Öztürk ve Umut Ünlü dikkati çekiyor.
Kariyerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek Defne Kurt, 2025'te Singapur'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda katıldığı beş yarışın tamamında altın madalya kazanarak rekor kırdı.
Sevilay Öztürk'ün ise kariyerinde 2 paralimpik oyunları, 6 dünya ve 7 Avrupa şampiyonası madalyası bulunuyor. Avrupa şampiyonalarında 1 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya kazanan 22 yaşındaki milli sporcu, son olarak 2024'te Madeira'da 50 metre kelebekte Avrupa şampiyonu oldu.
Paralimpik oyunlarında 2 altın, dünya şampiyonasında 1 bronz, Avrupa şampiyonasında ise 2 bronz madalyası bulunan Umut Ünlü de Kocaeli'de kariyerinin ilk Avrupa şampiyonluğunu hedefleyecek.


